Rána pro Čechy. Někteří mohou brzy přijít o práci, nejsou peníze

Zaměstnavatelům se kvůli minimální mzdě možná přestane vyplácet zaměstnávat postižené osoby. Mzda totiž roste neúměrně státnímu příspěvku na postižené a zaměstnavatelé by na tom mohli prodělávat.

Ilustrační fotografie
reklama

Produktivita handicapovaných podle televize Nova často nepokryje náklady na jejich mzdu, a to zejména v případě osob s druhým a třetím stupněm postižení. Díky růstu minimální mzdy tak může být jejich zaměstnávání pro firmy neudržitelné.

Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených má podle televize informace od firem, že propouštění skutečně zvažují. To by mohlo znamenat problémy pro asi dvaceti procent postižených, právě na tolik lidí je totiž uvalena exekuce.

Na stole je proto návrh na zvýšení maximální státního příspěvku z 12 000 měsíčně na 12 800. Jeho schválení je ale zatím ve hvězdách. Předpokládá se však, že by mohlo projít, protože totožný návrh bude kromě koalice předkládat i opozice.

Pokud však projde, situaci stejně na dlouho nevyřeší. Vláda totiž od ledna příštího roku plánuje další zvyšování minimální mzdy. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky