Zeman jmenoval tři nové ministry: Havlíčka, Benešovou a Kremlíka

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval ministrem průmyslu Karla Havlíčka, ministryní spravedlnosti Marii Benešovou a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka (všichni za ANO). Nahradili Martu Novákovou, Jana Kněžínka a Dana Ťoka (všichni za ANO). Novými vicepremiéry ve vládě se stali Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), Zeman předtím z této funkce odvolal ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Miloš Zeman
reklama

Vláda Andreje Babiše (ANO) tak zažila během deseti měsíců svého fungování už šest personálních změn. Žádný předchozí český kabinet nevyměnil v prvním roce existence tolik ministrů. Dosud nejvíc členů kabinetu, pět, vyměnil v prvních 12 měsících fungování své druhé vlády tehdejší premiér Václav Klaus.

Zeman v projevu k novým ministrům vyzval Benešovou, aby se zasadila o rychlejší práci soudů. "Největším nedostatkem soudního systému je bezpochyby pomalost soudního řízení," řekl Zeman. Připomněl například procesy s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem nebo s někdejší ministryní obrany Vlastou Parkanovou. "Váš předchůdce pan ministr Kněžínek nedávno odvolal soudce za nečinnost. Nechci paušalizovat, nicméně obávám se, že takových soudců je celá řada. A kdyby byli nahrazeni těmi, kdo budou pracovat, pak by bylo možné soudní řízení zrychlit," uvedl prezident.

Schillerové Zeman slíbil podporu v úsilí o úspory ve státním rozpočtu. Zároveň jí vyzval k omezování daňových úlev a výjimek. "Doufám, že ve vaší osobě se najde herbicid, který (daňovou) soustavu odplevelí, i když lobbistické skupiny proti tomu budou protestovat," řekl. Podle něj by to mohlo státnímu rozpočtu přinést desítky miliard korun.

U nového ministra průmyslu Zeman ocenil, že podporuje rozvoj jaderné energetiky, a vyjádřil přání, aby dobře připravil tendr na stavbu nových bloků v elektrárně Dukovany. "Přál bych si, aby byl transparentní, abychom vycházeli z objektivních kritérií, ať už cenových, ekonomických nebo technických, včetně účasti českých firem v tomto projektu. A také bych si přál, aby tento tendr nebyl zatěžován žádnými ideologickými předsudky," řekl Zeman.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse.

Kremlíka Zeman vyzval k většímu úsilí o stavbu dálnic. Připomněl přitom někdejší předvolební billboard hnutí ANO se sloganem "Dálnice, dálnice, dálnice". "Já bych si přál, aby tento nápis slezl z těch billboardů na zem a aby se konečně dálnice stavěly aspoň takovým tempem jako například v sousedním Polsku," řekl. Na základě svých jednání při nedávné návštěvě Číny zprostředkoval nabídku čínské firmy CITIC Group na zapojení do projektů stavby dopravní infrastruktury na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP projekty).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky