KONEC bankovek v hodnotě 500 eur! "Bin Ládinovu pětistovku" zneužívali zločinci a militantní skupiny

Centrální banky Německa a Rakouska v pátek jako poslední v Evropě přestaly vydávat do oběhu bankovky o nominální hodnotě 500 eur (12.852 Kč).

EUR
reklama

Většina centrálních bank eurozóny emisi ukončila už koncem ledna, Německo a Rakousko ale měly kvůli většímu používání této bankovky výjimku. Pětiseteurové bankovky nadále zůstávají platným platidlem.

Tato bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Na prvních místech zůstává švýcarská bankovka v hodnotě 1000 CHF (22.603 Kč) a brunejská v hodnotě 10.000 BND (169.419 Kč).

V eurozóně se pětiseteurové bankovky podílejí na celkovém počtu eurobankovek v oběhu 2,3 procenta, přičemž nejvíce jsou používané právě v Německu a Rakousku. Naopak největší podíl připadá na padesátieurové bankovky, a to 25 procent.

Důvodem ukončení vydávání bankovek o nejvyšší nominální hodnotě jsou obavy, že je využívají zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit a praní špinavých peněz. V některých kruzích si dokonce vysloužila přezdívku bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufr obsahující 500eurové bankovky v hodnotě jeden milion eur váží pouze 2,2 kilogramu.

Evropská centrální banka podobu eurobankovek mění a vybavuje ochrannými prvky, které znesnadňují jejich padělání. Koncem května vydá nové bankovky o nominální hodnotě 100 a 200 eur s novými bezpečnostními prvky a hologramem s malými symboly eura. Bankovky jsou posledními z nové série. Stejně jako u ostatních nominálních hodnot z této série lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním.

Témata: EUR | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky