Plány Tesly vzbuzují obavy investorů

Pokud máme věřit Elonu Muskovi, dálnice celého světa za krátkou dobu zaplní flotily robo-taxíků značky Tesla. Řada analytiků se však k ambicím extravagantního šéfa Tesly a jeho okázalým prohlášením staví skepticky, což se projevuje na ceně akcií, informuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Spoluzakladatel a generální ředitel Tesly Elon Musk v pondělí vystoupil na tradiční akci Autonomy Investor Day, na které představil svou vizi budoucnosti samořídících technologií pro flotily robo-taxíků. Analytici prodeje však neprojevili velké nadšení a zmiňovali se o předchozích velkých plánech Tesly a jejich následném odkládání.

Vizionář Musk ovšem nezklamal a hlasitě chválil úspěch Tesly ve vývoji čipu pro samořídící technologii. Zkritizoval ale hardware, který v současnosti nabízí Nvidia. Ta následně toto tvrzení popřela s tím, že čipy Nvidia by ve stejném systému podaly lepší výkon.

Podle současného stavu nového hardwaru a předpokládaných aktualizací softwaru Tesla předpokládá, že plně automatizované vozy bez řidiče budou k dispozici příští rok. Tento plán zní velmi agresivně, protože vyžaduje právní rámec, který Tesla nemůže v podstatě nijak ovlivnit. Navíc Elon Musk značně přehání v tvrzení, jak pokročilá je tato samořídící technologie. Společnost Waymo spadající pod koncern Alphabet zabývající se autonomními řídicími systémy, která se považuje za lídra v odvětví, nedávno uvedla, že páté úrovně autonomie dosáhneme možná tak za dvacet let.

Nedůvěra investorů narůstá

V rámci svého Autonomy Investor Day se Tesla pokusila odvést pozornost od problémů s objemem produkce a nedávnými spory s firmou Panasonic týkající se zvýšení kapacity produkce baterií. Analytici prodeje snižují cílové ceny akcií Tesly a názory jsou rozděleny více než kdy dříve: 13 pro nákup, 8 pro držení a 15 pro prodej.

Obavy investorů z poptávky po vozech Tesla stále rostou, což je vyvoláno špatnými výsledky za první čtvrtletí. Pro Teslu je klíčové úvěrové hodnocení, protože firma spoléhá na dluhové financování svých ambicí. Proto se zdá přirozené, že firma nyní představuje skvělou vizi, aby podpořila tržní hodnotu a udržela si dostatek energie.

Poslední strategické posuny distribuce Modelu 3 a nynější nové cíle zisku ukazují, že vedení společnosti je podobně nestabilní, jako cena jejích akcií. Nejistotu investorů Musk ještě posílil svým prohlášením: „V mezidobí od teď do chvíle, kdy budou po celém světě fungovat robo-taxi, by bylo pro nás rozumné maximalizovat počet vyrobených autonomních jednotek a dosáhnout neutrality cash-flow. Jakmile budou fungovat aktivní flotily robo-taxíků, předpokládám, že naše cash-flow bude extrémně pozitivní.“.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky