Starosta New Yorku chce zakázat výstavbu nových skleněných mrakodrapů

Newyorský starosta Bill de Blasio chce zakázat výstavbu nových skleněných mrakodrapů. Budovy představují největšího původce skleníkových plynů ve městě, řekl agentuře AP. A celoprosklené mrakodrapy jsou "neuvěřitelně neefektivní", protože sklem utíká množství energie, dodává starosta zvolený za Demokratickou stranu, který chce v New Yorku omezit emise skleníkových plynů o 30 procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Stávající skleněné mrakodrapy budou podle de Blasiova návrhu muset projít úpravami, aby splňovaly přísnější pravidla a normy pro uhlíkové emise. Při výstavbě nových výškových budov budou moci firmy použít více skla jen tehdy, pokud zároveň splní požadavky na snížení emisí, uvádí politik. "Ale budovat svoje památníky, které škodí zemi a ohrožují naši budoucnost, to už v New Yorku nebude možné," uvedl starosta.

Podle internetového portálu o architektuře, stavebnictví a stavebním podnikání ASB se celoskleněné budovy působením slunce přehřívají. To pak zvyšuje nároky na klimatizaci.

De Blasio rovněž plánuje, že městská spotřeba energie se bude nově spoléhat pouze na čisté zdroje. Hodlá také zavést povinnou recyklaci organických látek, zpoplatnit exponované dopravní úseky a postupně v New Yorku znemožnit nákupy potravinářských výrobků v jednorázových obalech a nákupy zpracovaného masa.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky