Británie zastavuje přípravy na brexit bez dohody

Britské úřady po odsunutí odchodu Británie z Evropské unie na konec října upouštějí od příprav na brexit bez dohody. S odvoláním na zdroje ve vládě o tom informuje televize Sky News. Postupné zastavení prací souvisejících s hrozbou chaotického brexitu prý zabere týdny.

Ilustrační fotografie
reklama

Sky News se odvolává na dopis, který svým podřízeným poslal "vysoce postavený vládní činitel". "Stejně jako zbytek vlády jsme dnes s okamžitou platností zastavili operační plánování brexitu bez dohody," cituje televize z vládní komunikace.

Ze vzkazu vyplývá, že rozhodnutí o přerušení krizového plánování padlo dnes ráno na jednání, které vedl šéf britské státní zprávy a poradce premiérky Theresy Mayové Mark Sedwill. "Shodli jsme se, že cílem je zajistit, abychom přípravy na brexit bez dohody omezovali opatrně, uváženě a spořádaně. To zabere několik týdnů," píše se v dopise.

Ve středu večer byla Británie brexitu bez dohody dosud nejblíže. Datum odchodu z unie se ale po noční dohodě lídrů členských zemí posunulo z tohoto pátku na konec října.

Britská vláda začala ve větším měřítku s přípravami na neřízený brexit loni na podzim. Zpravodaj Sky News Lewis Goodall připomíná, že na toto úsilí už padly čtyři miliardy liber (skoro 120 miliard korun). Britská média v posledních měsících informovala o tom, jaká dalekosáhlá personální opatření na úřadech si krizové plánování vyžádalo, a situaci ve státní správě přirovnávala i k válečné mobilizaci.

Na zprávu o zastavení příprav ihned reagovala řada britských poslanců. Podle zastánkyně setrvání v EU Anny Soubryové už byl pro takový krok nejvyšší čas a nyní by se mělo přejít k uspořádání nového brexitovéhoreferenda. Hlasy z opačné strany debat o brexitu naopak vyjadřují politování a rozhořčení. Labourista Darren Jones na twitteru napsal, že vláda se chová ostudně, a naznačil, že miliardy liber promrhala.

Britská premiérka Mayová dlouho dávala najevo, že odchod z evropského bloku bez dohody je lepší než "špatná dohoda". Komentátoři však soudí, že šlo o pouhý bluf, neboť Mayová při neschopnosti prosadit brexitovoudohodu už dvakrát požádala o odklad vystoupení z unie. EU se v posledních měsících na možnost neřízeného brexitu rovněž intenzivně připravovala. Její představitelé uváděli, že na členské země by taková varianta měla citelný dopad, ovšem následky pro Británii by prý byly tvrdší.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky