Ministerstvo financí dělá tajnosti. Stále nezveřejnilo Trumpova daňová přiznání

Americký ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že jeho úřad potřebuje více času na rozhodnutí, zda zveřejnit daňová přiznání prezidenta Donalda Trumpa. Nedodržel tak středeční termín, který pro zveřejnění přiznání stanovil výbor Sněmovny reprezentantů, informovala dnes agentura Reuters. Podle ním tím výrazně vzrostla pravděpodobnost, že ve věci bude nakonec rozhodovat soud.

Donald Trump při jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu (7.3.2019).
reklama

"Právní důsledky této žádosti by mohly mít vliv na ochranu všech Američanů před politicky motivovaným zveřejňováním osobních daňových informací, ať už je u moci jakákoli strana," uvedl Mnuchin v dopise zaslaném předsedovi výboru Sněmovny reprezentantů pro státní příjmy, demokratickému poslanci Richardovi Nealovi.

Ministerstvo financí se podle Mnuchina hodlá nyní s žádostí o radu, jak dál postupovat, obrátit na ministerstvo spravedlnosti.

Demokrat Neal požádal o předložení Trumpových daňových přiznání za posledních šest let berní úřad IRS minulý týden. Svůj požadavek opírá o zákon z roku 1924, který šéfovi výboru pro státní příjmy dává právo žádat o daňová přiznání kteréhokoli občana USA, dokonce i bez jeho souhlasu. Zákon nezná žádné výjimky.

Trump zveřejnění svých daňových přiznání dlouhodobě odmítá. Během volební kampaně i po inauguraci prohlašoval, že své daňové přiznání nemůže zveřejnit kvůli auditu berního úřadu IRS. Podle Trumpových kritiků ale není důvod, proč by měl audit zveřejnění přiznání bránit.

Trump je prvním americkým prezidentem od dob Richarda Nixona, který odmítl svá daňová přiznání zveřejnit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky