Ministryně Nováková končí ve funkci. Babišovo rozhodnutí respektuje

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) skončí ve funkci. Premiér Andrej Babiš ji informoval o chystané výměně, ministryně to respektuje, uvedla dnes v tiskové zprávě. Termín jejího odchodu záleží na dohodě premiéra s prezidentem Milošem Zemanem. O odchodu Novákové se dlouho spekulovalo, jako její nástupce byl nejčastěji uváděn místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Ilustrační fotografie
reklama

"Pan předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí. Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě pana předsedy vlády s panem prezidentem. Informovala jsem pana premiéra o rozpracovaných projektech, které jsou velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem. Další komentář poskytnu po dnešním jednání na Pražském hradě," uvedla Nováková v tiskovém prohlášení.

Babiš se setká se Zemanem dnes odpoledne na Hradě, budou jednat o personálních změnách ve vládě. V pondělí oznámil svůj konec ve funkci ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), jméno jeho nástupce zatím není známo.

Nováková v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli věci od ministryně vytýkací dopis.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici minstra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky