Babiš chystá změny ve vládě. Dnes se sejde se Zemanem

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odpoledne na Pražském hradě projedná s prezidentem Milošem Zemanem změny ve vládě, které chystá. V pondělí oznámil svůj odchod z kabinetu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), Babiš o jeho nástupci prozradil pouze to, že nebude z hnutí ANO. Spekuluje se o tom, že vedle Ťoka by mohli ve vládě skončit ministryně průmyslu Marta Nováková či ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (oba za ANO).

Andrej Babiš
reklama

Ťok v pondělí řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice. Ještě si ale rozmyslí, zda složí i poslanecký mandát. Necítí se unaven prací, ale útoky, které na něho byly vedeny. Podle Babiše se končící ministr nemá za co stydět, opozice naproti tomu míní, že byl neúspěšný a nezvládal svůj resort.

O konci Novákové se mluví delší dobu, opozice žádá její odvolání kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Kritice čelila i v únoru poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí.

Babišova vláda zažila od jmenování loni koncem června tři ministerské změny. Kvůli podezření z plagiátorství brzy skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD), nahradili je Kněžínek a Jana Maláčová. Po několikaměsíčním sporu s Hradem o jmenování Miroslava Pocheho bylo plnohodnotně obsazeno ministerstvo zahraničí Tomášem Petříčkem (všichni ČSSD), do poloviny října ho vedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky