Praha instaluje protiteroristické zábrany. Chce ochránit návštěvníky velikonočních trhů

Na frekventovaných místech v hlavním městě dnes instaluje Správa služeb betonové zábrany kvůli velikonočním trhům, které začínají v sobotu. Celkem bude rozmístěno 40 takzvaných city bloků, každý váží 510 kilogramů a měří dva metry. Na Václavském náměstí a náměstí Republiky budou do 29. dubna. ČTK o tom dnes informoval tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Umístění zábran souvisí s útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem. V minulých letech se staly například v Barceloně, Londýně nebo ve Stockholmu.

Ilustrační fotografie
reklama

Správa služeb rozmisťuje zábrany u sochy svatého Václava a v kříži ulic Opletalova a Jindřišská na Václavském náměstí a na náměstí Republiky. "Činí tak na základě požadavku Policie České republiky na ochranu měkkých cílů v souvislosti se začátkem Velikonočních trhů," uvedl Hofman. Na Staroměstském náměstí jsou city bloky umístěny celoročně.

Na trzích a dalších místech s vyšším počtem lidí, jako jsou třeba hřbitovy či historické památky, plánuje městská policie o svátcích posílit hlídky. Na hřbitovech se strážníci jako každoročně zaměří na prevenci krádeží a vandalismu, kontrolovat budou i zaparkovaná vozidla. Na vybraných hřbitovech budou strážníci na koních a v nočních hodinách psovodi.

Hojně navštěvované velikonoční trhy na Staroměstském náměstí začínají v sobotu. V devadesáti stáncích nabídnou prodejci tradiční sortiment, dekorace i velikonoční pokrmy. Další trhy se konají na Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Potrvají do neděle 28. dubna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky