Brexit: Tusk chce nabídnout Británii flexibilní roční odklad

Předseda Evropské rady Donald Tusk chce Británii nabídnout flexibilní dvanáctiměsíční odklad termínu odchodu z Evropské unie. Informují o tom dnes britská média s odvoláním na nejmenované vysoce postavené unijní zdroje. Tuskův plán by Londýnu umožnil odejít dříve, pokud by britský parlament schválil dohodu o brexitu, kterou Dolní sněmovna již třikrát odmítla. Podmínkou ročního odkladu je, aby se Británie účastnila květnových evropských voleb, což vláda Theresy Mayové dosud jednoznačně odmítá. Příští týden by Tuskův návrh museli schválit zástupci členských zemí EU na summitu věnovaném právě brexitu.

Donald Tusk
reklama

"Jediným smysluplným východiskem je dlouhý, ale flexibilní odklad," řekl podle zdroje listu The Guardian ve čtvrtek Tusk svým spolupracovníkům v Bruselu. Svůj plán označil spojením anglických slov pro flexibilní odklad za "flextension".

Podle současného harmonogramu má Británie opustit Evropskou unii 12. dubna, ovšem britští poslanci stále nepřijali dohodu s Bruselem upravující podmínky brexitu. Unijní představitelé varují, že hrozba problematického odchodu bez dohody je proto stále pravděpodobnější.

Agentura Reuters s odkazem na unijní zdroj napsala, že Británie by se v rámci Tuskovy nové nabídky musela zapojit do voleb do Evropského parlamentu na konci příštího měsíce. Brusel už dal dříve najevo, že Británie musí do 12. dubna oznámit, zda postaví své kandidáty.

Pružný odklad by podle citovaného zdroje dával Londýnu možnost odejít z evropského bloku ve chvíli, kdy Británie schválí připravenou brexitovoudohodu. Pokud by se to ani v delším časovém horizontu nepovedlo, Britové by díky novému plánu měli dostatek času na promyšlení další strategie včetně vypsání nových voleb, o nichž se v Británii stále častěji hovoří.

Britský generální prokurátor Geoffrey Cox řekl stanici BBC, že pokud probíhající rozhovory mezi konzervativci a labouristy selžou, nastane pravděpodobně varianta s delším odkladem brexitu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky