Letuška El Al se v letadle nakazila spalničkami, její stav je vážný

Letuška izraelské aerolinky El Al se minulý týden při letu mezi New Yorkem a Tel Avivem nakazila spalničkami a byla ve vážném stavu hospitalizována. Informovalo o tom izraelské ministerstvo zdravotnictví. Podle izraelského televizního kanálu 12 byla žena očkována. Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

Letadlo, ilustrační fotografie
reklama

Žena, které je kolem čtyřiceti, je podle listu The Times of Israel ve velmi vážném stavu a dýchá s pomocí přístroje. Izraelské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo pasažéry z letu z 26. března, aby okamžitě vyhledali lékařskou péči, pokud se u nich objeví příznaky vysoce infekčního onemocnění. Číslo letu mezi newyorským letištěm Johna F. Kennedyho a mezinárodním letištěm v Tel Avivu bylo 002.

V Izraeli byl v uplynulém roce zaznamenán nárůst počtu nákaz spalničkami - od března 2018 jimi podle oficiálních údajů onemocnělo 3600 lidí. Většina případů byla zaznamenána mezi ultraortodoxními židy, u kterých je nízká proočkovanost.

Loni v listopadu spalničkám v Jeruzalémě podlehlo batole, šlo o první oběť této nemoci v Izraeli za uplynulých 15 let. O měsíc později následkem spalniček v Izraeli zemřela dvaaosmdesátiletá žena.

Problém spalniček v současné chvíli trápí i Česko, kde se v prvních třech měsících letošního roku nakazilo výrazně více lidí než za celý loňský rok. Odborníci se domnívají, že za šířením spalniček je mimo jiné pokles podílu očkovaných v populaci kvůli odmítání či odsouvání očkování. Dalšími důvody je vymizení imunity získané očkováním v dětství u části dospělých, případně import nemoci ze zahraničí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky