Vláda Čechům omezí používání mobilních telefonů. Nepřipojí se ani na internet

Česká vláda se rozhodla bojovat proti předraženým cenám mobilních operátorů přelomovou formou. V předem vybraných časech vypne všechny mobilní a datové sítě, čímž operátoři přijdou o nemalou část tržeb. Poslanci po odhlasování návrhu zákona s hrůzou zjistili, že by tímto krokem Čechům prakticky znemožnili používání mobilních telefonů a oni sami by museli na půdě Poslanecké sněmovny pracovat, návrh se proto snaží na poslední chvíli zastavit.

Ilustrační fotografie
reklama

Návrh zákona počítá s tím, že by se každý všední den od 9:00 hodin do 11:00 a následně od 13:00 do 16:00 vypnuly sítě jak pro volání a sms zprávy, tak i pro internet v mobilu. Vláda tak chce demonstrativně bojovat proti mobilním operátorům, jejichž služby patří v Česku k nejdražším v Evropě.

Návrh zákona většinově schválili poslanci, kteří považují časová okna za rozumná. Shodují se v tom, že v této době je většina lidí v práci či ve školách a používání mobilních telefonů tak není nezbytně nutné. Mimo vymezený časový rámec nebude používání telefonů nijak ovlivněno.

Zákon, který byl schválen 1. apríla, má ale i své stinné stránky. Ty pocítí především lidé, kteří ke svému povolání potřebují mobilní telefon či internet v mobilu. Dopady také pocítí nejen mobilní operátoři, ale i majitelé e-shopů nebo provozovatelé sociálních sítí.

Podle kritiků návrhu z řad opozice navíc vláda nedomyslela rapidní zhoršení prospěchu studentů ve školách, neboť zákon o omezení používání mobilních telefonů jim během vyučování znemožní přístup na Wikipedii.

Podle vládních činitelů ale v rámci nového nařízení převažují výhody, které s operátory přímo nesouvisí. Vláda si například slibuje úspory v oblasti zdravotnictví a výdajů na hasiče a policisty, neboť očekává, že ve zmíněných časech dojde k rapidnímu poklesu výjezdu složek integrovaného záchranného systému.

Další výhodu spatřuje v růstu příjmů pro podnikatele v oblasti pohostinství. Předpokládá se, že po omezení mobilní a internetové komunikace dojde k navýšení počtu návštěvníků v restauračních a jiných stravovacích zařízeních včetně hospod.

I samotné firmy by měly pocítit nárůst efektivity svých zaměstnanců, která se projeví především ve zkrácení doby, kterou tráví na toaletě. I to byl jeden z argumentů, který zazněl při závěrečném schvalování ve Sněmovně.

Po odhlasování zákona si ale část poslanců uvědomila, že udělala chybu. Podobná situace nenastala poprvé, je tomu týden co poslanci schválili nárůst platů pro učitele, načež druhý den toto navýšení zamítli. O to stejné se poslanci pokusí ještě dnes, na 1. apríla. Došlo jim totiž, že by museli v rámci pracovní doby skutečně pracovat a nemohli by trávit čas ve Sněmovně hraním mobilních her a brouzdáním po internetu či aktivitami na sociálních sítích.

Část poslanců proto ze zoufalství pohrozila hlasováním o vyslovení nedůvěře vládě, pokud bude zákon postoupen k dalšímu schvalování a nedojde zavčas k jeho zrušení. Někteří se dokonce chystají složit poslanecký mandát a nechat se zaměstnat na pozicích, kde budou moci denně využívat počítač a nebudou odkázáni pouze na mobilní telefon. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky