Brexit: Mayová ctí vůli lidu a chce zajistit odchod Británie z EU

Britská premiérka Theresa Mayová se dnes v parlamentu vyhnula odpovědi na otázku, zda její vláda přijme výsledek dnešního hlasování poslanců o možnostech dalšího vývoje kolem brexitu a bude jej prosazovat jako vládní politiku. Mayová v ostré přestřelce s předsedou labouristů Jeremym Corbynem zdůraznila, že ctí vůli lidu vyjádřenou v referendu z roku 2016 a chce zajistit odchod Británie z Evropské unie.

Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie
reklama

Britští poslanci dnes odpoledne převezmou poprvé nejméně za sto let kontrolu nad programem své schůze a budou debatovat a následně hlasovat o možnostech východiska z brexitového patu. Zákonodárci budou moci vyjádřit podporu vícero variantám. Podpořit by mohli měkčí verzi brexitu, druhé referendum či setrvání Británie v EU.

Opoziční poslanci premiérku na pravidelných interpelacích obvinili, že je zodpovědná za "chaos" a "brexitový debakl". Útok na premiérku nicméně dnes nevycházel jen z opozičních lavic. Také konzervativec Andrew Bridgen Mayovou kritizoval a řekl, že lidé z jeho volebního obvodu už "premiérce nikdy nebudou věřit".

Mayová se vyhnula odpovědi na otázku lídra opozice Jeremyho Corbyna, zda se bude vláda řídit výsledkem dnešního hlasování poslanců, kteří budou hledat možnosti dalšího vývoje kolem brexitu. Neodpověděla ani na Corbynovu otázku, jaký má "plán B". Zdůraznila, že nadále usiluje o schválení dohody, kterou loni vyjednala s Evropskou unií.

Britští novináři na twitteru upozornili, že byl Mayové dnešní výstup během interpelací neobvykle energický. Někteří z nich naznačují, že by mohlo jít o předzvěst toho, že dnes večer poslancům své strany oznámí - jak mnohá média již několik dní spekulují - datum svého odchodu z funkce. Mnozí konzervativci podmínili svou podporu vládní brexitové dohodě právě odchodem Mayové z premiérského křesla. Předsedkyně vlády svou brexitovou dohodu dnes opět označila za jedinou možnost, jak se vyhnout riziku, že k brexitu nakonec vůbec nedojde.

Mayová v posledních dnech několikrát zdůraznila, že předloží parlamentu svou dohodu k hlasování napotřetí jen v případě, že si bude jistá, že ji poslanci podpoří. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), na jejíž podporu navázala svůj hlas pro dohodu i řada konzervativních zákonodárců, ale i dnes zopakovala, že pro dohodu hlasovat nebude.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky