Seznam.cz tvrdí: Google používá nekalé konkurenční praktiky, kvůli nimž ztrácíme uživatele

Česká internetová společnost Seznam.cz dnes vyzvala svého amerického rivala Google, aby zveřejnil více podrobností o svém záměru podpořit konkurenční vyhledávací aplikace na chytrých telefonech s operačním systémem Android. Píše o tom agentura Reuters.

Seznam.cz chce od Googlu detaily o podpoře jiných vyhledávačů
reklama

Seznam.cz podle ní tvrdí, že Google používá nekalé konkurenční praktiky, kvůli nimž tato česká společnost ztrácí uživatele.

"Čas běží a každý den se počítá. Seznam ztrácí podíl na trhu, protože na mobilních telefonech je jako výchozí nastaven vyhledávač od Googlu," uvedl podle Reuters bývalý výkonný ředitel společnosti Michal Feix. Android funguje na zhruba 80 procentech všech chytrých mobilních zařízení v Evropě.

Reuters připomíná, že představitel Googlu Kent Walker tento týden na blogu uvedl, že společnost hodlá vybízet uživatele, aby si zvolili své oblíbené webové prohlížeče a vyhledávací aplikace, podrobnosti ale neuvedl.

Seznam.cz se ve věci obrátil před téměř třemi lety na Evropskou komisi (EK) a poté se přidal ke stížnosti lobbistické skupiny FairSearch, píše Reuters. Evropská komise pak zahájila vyšetřování operačního systému Android od Googlu a společnosti loni udělila pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantní pozice tohoto operačního systému.

Google podle tehdejšího vyjádření EK využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače a od roku 2011 omezuje výrobce zařízení tím, že je nutí přednostně instalovat aplikace od Googlu na úkor aplikací od konkurence. Jeho praktiky podle EK omezily možnosti konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky