Boj s kůrovcem: Lesy ČR budou pomáhat drobným vlastníkům lesů

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nabídl více než 160.000 drobných vlastníků lesů v Česku odbornou pomoc v boji s kůrovcem. Majitelům lesů pracovníci státního podniku bezplatně například poradí s tím, jak postupovat při vyhledání, zpracování a asanaci kůrovcem napadených stromů. Podnik tím chce zabránit šíření škůdce mezi lesy jednotlivých vlastníků. ČTK to dnes řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Současná kůrovcová kalamita v ČR je největší v historii.

Ilustrační fotografie
reklama

"Jako správci necelé poloviny lesů v zemi cítíme odpovědnost za současný i budoucí stav porostů. Proto se obracíme na drobné vlastníky lesů předem, ještě před začátkem kůrovcové sezony, aby měli informace o svých právech a povinnostech stanovených lesním zákonem. Nabízíme jim i odbornou pomoc," uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček.

Drobné vlastníky lesů podnik s nabídkou oslovuje dopisy, informace zveřejnil na svém webu. Podnik vlastníky například upozorňuje na možnost požádat o státní příspěvek na obnovu lesa i asanaci dříví, připomíná takzvané kůrovcové desatero. "Prvních 50.000 dopisů už z podatelny státního podniku odešlo, všichni oslovení by měli psaní obdržet během tohoto týdne," uvedla Jouklová. Dodala, že takto hromadně podnik oslovuje drobné vlastníky poprvé v historii.

Lesy ČR spravují asi 1,2 milionu hektarů lesů. Na dalších 275.000 hektarů působí podle lesního zákona revírníci z Lesů ČR jako odborní lesní hospodáři nebo garanti správné péče o les.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Stav lesů je v současnosti označován za nejhorší za posledních 250 let. Dopady sucha a následná kůrovcová kalamita již zasáhly třetinu lesů v ČR. Na zásahy v lesích poškozených kůrovcem a jejich obnovu letos od státu půjde 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek proti loňsku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky