Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok na Novém Zélandu: 49 obětí. Babiš vyjádřil soustrast pozůstalým

teroristické útoky na Novém Zélandu
teroristické útoky na Novém Zélandu
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Premiér Andrej Babiš (ANO) odsoudil teroristický útok ve dvou mešitách na Novém Zélandu, který si vyžádal 49 obětí. Vyjádřil soustrast pozůstalým i všem občanům Nového Zélandu. Střelbu v mešitách odsoudili také ministři zahraničí a vnitra Tomáš Petříček a Jan Hamáček (oba ČSSD). Podobně se vyjádřili představitelé opozičních stran. Podle ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi žádní čeští občané.

"Jsem zděšen strašným teroristickým útokem na mešity v Christchurchi a silně odsuzuji všechny nenávistné a extremistické činy. Vyjadřuji nejhlubší soustrast blízkým obětí a všem lidem na Novém Zélandu," uvedl Babiš na twitteru.

"Útok na nevinné lidi na předměstí Christchurche je naprosto odporný. Odmítám jakékoliv násilí včetně toho proti lidem kvůli jejich víře. Vyjadřuji svou upřímnou soustrast všem obětem tohoto hrozného teroristického útoku," napsal na twitteru šéf české diplomacie.

Hamáček uvedl, že ho teroristický útok šokoval. "Je mi lidsky zle z odporného útoku v novozélandském Christchurch, kde útočníci povraždili přes 40 lidí. Až sem vede šíření strachu a nenávisti. Upřímnou soustrast blízkým obětí," napsal.

"Každá smrt nevinných lidí je strašná. Terorismus je odporný v jakékoli podobě. Odsuzuji útoky na Novém Zélandu a myslím na oběti a pozůstalé," reagoval na sociální síti lídr nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS).

Podobně jako Hamáček spojil útok s šířením nenávistných nálad i místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. "Na počátku takových zločinů je vždycky slovo. Slovo, které nějakou skupinu označí jako původce všeho zla. V souvislosti s výročím, které si dnes po celé zemi připomínáme, je to obzvláště mrazivé," dal incident do souvislosti i s dnešním 80. výročím obsazení Československa nacistickým Německem. Nacisté za původce zla označovali Židy a během druhé světové války jich na šest milionů povraždili.

"Upřímnou soustrast pozůstalým a rodinám obětí útoku v novozélandském Christchurchi. Střílet do nevinných a bezbranných lidí je ohavnost," uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Při střelbě ve dvou mešitách ve městě Christchurch dnes zemřelo 49 lidí, dalších 48 osob utrpělo vážná zranění. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová prohlásila, že šlo o dobře plánovaný teroristický útok.

Témata:  teroristické útoky na Novém Zélandu Nový Zéland terorismus Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy