Z Polska se do ČR dostaly další 4 tuny závadného kuřecího masa

Čeští veterináři dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonely. K zákazníkům se dostalo 30 kilogramů z této zásilky, zbytek se vrátil, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Ilustrační fotografie
reklama

"Z aktuální informace vyplývá, že se maso dostalo do dalších dvou míst určení, a to ve Středočeském a Olomouckém kraji. Takřka všechno maso se podařilo zadržet, ke spotřebitelům se dostalo pouze 30 kg," sdělil ČTK Vorlíček.

Podle veterinářů šlo 2230 kilogramů masa ke společnosti Made Group v Olomouckém kraji a do skladu firmy Polar ve Středočeském kraji 1630 kilogramů. V Čechách se celá zásilka vrátila do skladu, v Olomouci se 2200 kilogramů vrátilo polskému dodavateli ještě dřív, než veterináři v minulém týdnu obdrželi výsledky testů. Potenciálně kontaminované maso se zlikviduje, aby se vyloučilo nakažení lidí.

"Zbylých 30 kg směřovalo skrze tři subjekty ke koncovým zákazníkům. Jedná se o tyto prodejny: Barest, Valašské Klobouky; Pospíšil - maso, uzeniny, lahůdky Holešov; Bio Agri Morava, Horní Moštěnice. Zásilka drůbežích mražených stehen z Polska byla určena výhradně k tepelnému zpracování," uvedl mluvčí. Pokud zákazníci maso nestihli sníst, nejspíš je podle Vorlíčka budou moci po dohodě s prodejcem vrátit.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

O kontrolách polského masa v minulém týdnu čeští zástupci jednali s eurokomisařem Vytenisem Andriukaitisem. Ten předminulý týden vyzval Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. České ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo. Dohodli se, že ČR od kontrol neustoupí do jednání, které bude v pondělí v Bruselu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky