Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silný vítr Česko neopustí, foukat bude i ve čtvrtek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Silný vítr v nadcházejících hodinách Česko ještě neopustí. Dnes odpoledne a ve čtvrtek bude v západní polovině Čech, kde může místy dosáhnout v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Stejně silně bude foukat i v noci na pátek na severovýchodě Moravy. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji by mělo silně foukat do dnešních 18:00, poté by měl vítr částečně zeslábnout a opět zesílit by měl v druhé polovině noci na čtvrtek. Silný vítr zůstane podle meteorologů na západě Čech po celý čtvrtek. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji vítr zesílí ve čtvrtek večer a měl by tam foukat do půlnoci na pátek.

Podle předpokladu meteorologů by ale měl být vítr slabší než vichřice Eberhard, která v neděli a pondělí způsobila nejen v Česku velké škody. Vítr při ní dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc. Meteorologové přesto doporučují lidem, aby se na vítr připravili: zajistili okna a dveře, upevnili volně uložené předměty a zabezpečili skleníky. Lidé by měli být opatrní i při pohybu venku a při řízení vozidel a na horách by měli omezit zejména hřebenové túry. Podle meteorologů by silný vítr totiž mohl lámat nebo vyvracet stromy a lesní porosty nebo by mohl způsobit menší škody na budovách.

Vichřice, která v neděli a v noci na pondělí zasáhla Česko, lámala stromy, trhala střechy a komplikovala železniční i automobilovou dopravu. Desítky tisíc domácností a firem se ocitly bez proudu, energetici vyhlásili kalamitní stav. Pojišťovny evidují škody v desítkách milionů korun. Lesům ČR vichřice poničila asi milion stromů. Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu. Větrná bouře Eberhard působila škody také v sousedních zemích.

Témata:  počasí vítr

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy