Zákaz letů Boeingů 737 MAX 8 a 9 nad EU. Český Smartwings vyřadil sedm strojů

Tuzemská letecká společnost Smartwings pozastavila provoz všech svých sedmi Boeingů 737 MAX 8. Tento typ stroje v neděli havaroval v Etiopii a jeho provoz dnes pozastavila Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA). Firma očekává rušení a zpožďování svých letů. Vyplývá to z tiskového prohlášení, které ČTK poskytla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. Na plnění rozhodnutí EASA bude dohlížet Úřad pro civilní letectví, řekl ČTK jeho mluvčí Vítězslav Hezký. K zákazu letů úřad nemá pravomoc.

Boeing 737 MAX 8 SmartWings
reklama

"Společnost Smartwings přijala rozhodnutí pozastavit provoz letadel Boeing 737 MAX 8 s okamžitou platností. Opatření se týká sedmi letadel tohoto typu. Smartwings má ve své flotile dalších 40 letadel, která dočasným pozastavením nejsou dotčena," uvedla Dufková.

Smartwings podle své mluvčí nadále zůstává v úzkém kontaktu s výrobcem letounu a úřady a řídí se jejich pokyny a doporučeními. "Smartwings se omlouvá za nepříjemnosti všem zákazníkům, kteří budou dotčeni případným zrušením nebo zpožděním letů," doplnila. Kolika letů se opatření v nejbližších dnech dotkne, Dufková neupřesnila. "U letů, které měly být realizovány letadlem 737 MAX, přistoupíme k redukci," řekla jen.

Agentura EASA dnes pozastavila provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a také MAX 9. Opatření vstoupilo v platnost ve 20:00. Podle Hezkého opatření platí pro provozovatele z členských států Evropské unie i ze zemí mimo EU, tímto typem boeingu nesmějí letět na území EU. "Budeme dozorovat plnění tohoto příkazu, to, že provozovatelé ho plní," řekl Hezký.

Na pražském Letišti Václava Havla nasazují letouny typu Boeing 737 MAX v pravidelné dopravě vedle Smartwings už jen nízkonákladové dubajské aerolinky flydubai. "Uzemnění těchto strojů je záležitostí leteckých společností, které také budou přijímat následná opatření. Těch může být celá řada a my je jako letiště budeme respektovat," sdělil ČTK mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Kvůli nedělnímu pádu letounu Boeing 737 MAX 8 v Etiopii, na jehož palubě zahynulo všech 157 lidí, se tento typ stroje rozhodla z preventivních důvodů vyřadit z provozu řada leteckých společností i jednotlivých zemí. Vedle etiopských aerolinek Ethiopian Airlines, kterým havarované letadlo patřilo, se k tomuto kroku rozhodli už dřív například v Německu, Francii, Polsku či Rakousku.

Společnost Smartwings letouny Boeing 737 MAX 8 pořídila v rámci obnovy své flotily. Celkem si jich objednala 39, postupně je přebírá. Část z nich by si měly pronajmout i České aerolinie, které jsou dceřinou společností Smartwings.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky