Počasí: Silný vítr se ve středu vrátí do Česka

V noci na středu se do části republiky vrátí silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Má být tedy slabší než vichřice Eberhard, která v neděli a pondělí způsobila nejen v Česku velké škody. Vítr při ní dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc. Foukat má ve středu hlavně v západní polovině Čech, na severu Moravy a ve Slezsku, během večera pak vítr zeslábne, uvádí aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Varování na silný vítr s nízkým stupněm nebezpečí začne pro Frýdlantsko v Libereckém kraji, Moravskoslezský a Olomoucký kraj platit dvě hodiny po středeční půlnoci, vyprší v poledne. Pro Plzeňský, Karlovarský a Středočeský kraj, Prahu a většinu Jihočeského kraje je vydaná od středečních 05:00 do 18:00.

"Během noci na středu zesílí na severovýchodě území a na Frýdlantsku jižní až jihozápadní vítr na čerstvý, místy bude v nárazech dosahovat kolem 70 kilometrů v hodině. Kolem poledne vítr částečně zeslábne. Ve středu ráno zesílí jihozápadní až západní vítr v západní polovině Čech, v nárazech bude místy dosahovat 55 až 70 km/h," uvedli meteorologové.

Česko v neděli a v noci na pondělí zasáhla vichřice, která lámala stromy, trhala střechy a komplikovala železniční i automobilovou dopravu. Desítky tisíc domácností a firem se ocitly bez proudu, energetici vyhlásili kalamitní stav. Pojišťovny evidují škody v desítkách milionů korun. Lesům ČR vichřice poničila asi milion stromů. Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu. Větrná bouře Eberhard působila škody také v sousedních zemích.

Témata: vítr | počasí | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky