Trump v rozpočtu na rok 2020 žádá na mexickou zeď 8,6 miliard

Americký prezident Donald Trump ve svém návrhu rozpočtu na fiskální rok 2020 požaduje 8,6 miliardy dolarů (196 miliard korun) na hraniční zeď s Mexikem. Návrh rozpočtu, který dnes Bílý dům předložil Kongresu a ve kterém Trump žádá více peněz na zbrojení a méně na ochranu životního prostředí, zdravotnictví či rozvojovou pomoc, počítá s výdaji přes 4,7 bilionu dolarů (108 bilionů korun) a schodkem 1,1 bilionu dolarů (25 bilionů korun). The Wall Street Journal (WSJ) poznamenal, že požadavky Bílého domu předznamenávají další boj o financování hraniční zdi, kterou Trump slíbil voličům v předvolební kampani a na jejíž financování zatím nezískal podporu Kongresu.

Donald Trump
reklama

Návrh s názvem "Rozpočet pro lepší Ameriku: Dodržené sliby. Daňoví poplatníci na prvním místě." počítá s pětiprocentním navýšením výdajů na obranu, které by nově měly činit 750 miliard dolarů (40 bilionů korun). Peníze na armádu chce Trump získat škrty v kapitolách životní prostředí, zdravotnictví a sociální projekty včetně zdravotního pojištění Medicare. O 23 procent nižší rozpočet Trump navrhl ministerstvu zahraničí a vládní Agentuře pro mezinárodní rozvoj (USAID). V rozmezí deseti let navrhuje škrty ve výši 2,7 bilionu dolarů na výdaje mimo obranu.

Spolu s penězi na obranu chce Trump přidat finance na zdravotní služby pro vojenské veterány, které se snaží podporovat dlouhodobě.

Ačkoli se nepočítá s tím, že Kongres návrh v této podobě schválí, dokument lze považovat za přehled priorit administrativy na příští rok, soudí WSJ. Nový fiskální rok začne 1. října.

Pokud se do konce září, kdy letošní fiskální rok skončí, Bílý dům s Kongresem na novém rozpočtu nedohodne, hrozí, že federální vláda nebude mít peníze na svůj provoz. Kvůli sporu o zeď se na přelomu roku část federálních úřadů ocitla bez financí, což se dotklo statisíců federálních zaměstnanců.

Mezi demokraty, kteří ovládají dolní komoru Kongresu, informace o podobě Trumpových rozpočtových požadavků vyvolaly kritiku, mezi republikány, kteří mají většinu v Senátu, je reakce složitější. Mnozí sice považují Trumpův požadavek za nerealistický, avšak oceňují, že se prezident snaží peníze na zeď získat v rámci rozpočtové debaty. Šéf Bílého domu kvůli snaze přimět Kongres ke schválení peněz na hraniční bariéru zablokoval na přelomu roku financování části vládních institucí a v únoru vyhlásil stav nouze, aby zákonodárce obešel.

Postavení hraniční zdi patřilo k hlavním slibům Trumpovy předvolební kampaně. Kongres ale nevyšel vstříc jeho požadavku, aby mu letos na tento projekt schválil 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun). Dekretem o stavu nouze si prezident otevřel cestu k čerpání až osmi miliard z jiných vládních fondů. Proti prezidentovu stavu nouze už hlasovala Sněmovna reprezentantů a zřejmě proti ní bude i Senát. Prezident ale má možnost rozhodnutí Kongresu vetovat.

Rozpočtový požadavek na 8,6 miliardy dolarů se skládá z pěti miliard pro ministerstvo vnitřní bezpečnosti a 3,6 miliardy pro ministerstvo obrany. Podle zdroje z administrativy, který cituje WSJ, to má umožnit vybudovat nebo nahradit stávající struktury na hranici v délce přes 1100 kilometrů. Celá hranice měří přes 3200 kilometrů a část plotu je už vybudovaná.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky