Peněžité tresty místo vězení. Ministerstvo chystá novelu

České soudy podle ministerstva spravedlnosti stále dostatečně neukládají peněžité tresty. Úřad proto připravil novely trestního zákoníku a trestního řádu, které mají ukládání této sankce podpořit. Návrh zákonné úpravy předložil počátkem března Legislativní radě vlády, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Peněžité tresty mají podle něj nahrazovat zejména krátkodobé tresty vězení, mohou ale pomoci i v boji se závažnou hospodářskou kriminalitou.

Ministerstvo spravedlnosti České republiky
reklama

Ministerstvo navrhuje, aby soudy nově po nezaplacení peněžité sankce přeměnily trest na trest vězení podle předem daného přepočtu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na počátku loňského roku uvedl, že by se jedna denní sazba přepočítala na dva dny za mřížemi. Soudy by tak neměly teprve určovat, jaký bude náhradní trest odnětí svobody. Zároveň by již nemělo být možné změnit peněžitou sankci na jiný alternativní trest.

Další navrhovanou změnou je prodloužení lhůty k zaplacení částky po výzvě z 15 dní na měsíc, což má usnadnit zaplacení i chudším odsouzeným. Trest má být okamžikem zaplacení zahlazen, pokud ho soudy neuložily pachateli za zvlášť závažný zločin.

"Problematiku nízkého ukládání peněžitých trestů lze považovat za dlouhodobé a významné téma na poli českého trestního práva," uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Podle ministerstva uložily soudy předloni přes 8000 peněžitých trestů, což je 14,6 procenta z počtu odsouzených. Například v Německu však peněžité sankce tvoří 80 procent uložených trestů a v Maďarsku téměř polovinu.

Uložené peněžité tresty

Rok Odsouzeno celkem osob Všechny peněžité tresty
Počet Podíl na počtu odsouzených (v %)
2014 72.825 3798 5,22
2015 65.569 3629 5,53
2016 61.423 4946 8,05
2017 55.705 8128 14,59

zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky