Počasí aktuálně: Vichřice pustoší Česko. Bez proudu je 130 tisíc lidí

Do Česka se po necelém dni vrátil silný vítr. Opět lámal větve a stromy a působil problémy na silnicích i železnici, dnes odpoledne a večer hlavně v západních, středních a jižních Čechách a na Vysočině. Hasiči mezi 14:00 a 20:00 vyjížděli k více než 500 zásahů, uvedla mluvčí Nicole Zaoralová. Bez elektřiny bylo kolem 22:00 zhruba 130.000 odběrných míst, v pěti krajích byl vyhlášen kalamitní stav. Na několika místech se zvedly hladiny toků na nejnižší první stupeň bdělosti.

Ilustrační fotografie
reklama

Více než 90.000 odběrných míst bez elektřiny evidovala kolem 22:00 společnost ČEZ Distribuce, přes 40.000 míst společnost E.ON. ČEZ k 22:00 vyhlásil kalamitní stav pro pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje, E.ON ve stejné době pro Vysočinu. Už od 19:00 je kalamitní stav v platnosti také pro Jihočeský kraj. S opravami budou energetici pokračovat z bezpečnostních důvodů až v pondělí ráno.

V jižních Čechách zastavily spadlé stromy k večeru provoz na trati z Českých Budějovic směrem do Rakouska i na Benešov u Prahy. Místo vlaků jezdily pořád náhradní autobusy mezi Popelínem a Jarošovem nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Jihočeští hasiči zaznamenali během víkendu kvůli větru zhruba 200 výjezdů, dnes večer jich přibyly desítky. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Matějů šlo hlavně o vyvrácené stromy, hasiči ale také upevňovali uvolněné části střech, mimo jiné na pivovaru Samson v Českých Budějovicích. Kvůli dešti a tání sněhu začal odpoledne platit první povodňový stupeň na Teplé Vltavě v Lenoře a na Blanici v měřicí stanici Blanický mlýn, vyplývá z webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Také hasiči v Plzeňském kraji odpoledne vyjížděli k desítkám událostí spojených s počasím. Vedle polámaných stromů likvidovali utržené plechy a jeden spadlý štít na stodole, řekl ČTK řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička. Do stromů, které vichr povalil na železniční trať, najely večer vlaky u Železné Rudy na Šumavě a u Zbůchu na Plzeňsku. Na první povodňový stupeň stoupla po deštivém dni Otava v Rejštejně a v Sušici na Šumavě a Křemelná ve Stodůlkách. Meteorologové naměřili v kraji nejsilnější vítr v Plzni - Mikulce, kde foukal rychlostí až 94 kilometrů za hodinu.

V Karlovarském kraji měli hasiči za odpoledne v souvislosti s počasím víc než 50 zásahů, řekl ČTK jejich mluvčí Martin Kasal. V Ostrově na Karlovarsku vítr odnesl část střechy budovy finančního úřadu. Policejní mluvčí Soňa Podlahová informovala například o stromech spadlých na silnici před Aší, v Horním Slavkově, Sokolově, v obcích Teplá, Tři Sekery, Heřmanov a na dalších místech. Pod Jindřichovicemi na Sokolovsku popadalo asi 20 stromů a sesunul se svah, doplnil Kasal. Nejsilnější náraz větru v kraji odpoledne meteorologové naměřili v Aši, měl rychlost přes 115 kilometrů v hodině.

Na Vysočině spadlé stromy zablokovaly rychlíkovou trať u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, stromy byly na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou i jinde, informovaly České dráhy. Vlaky nabíraly zpoždění. Hasičům kvůli větru odpoledne přibylo pět desítek výjezdů.

Ve středních Čechách hasiči kvůli větru od dnešních 14:00 zasahovali u 174 případů, jen od 21:00 do 22:00 evidovali 82 nových výjezdů, řekla ČTK jejich mluvčí Tereza Fliegerová. Provoz se zastavil na trati mezi Prahou a Turnovem, v úseku mezi Bakovem nad Jizerou a Mnichovým Hradištěm najel vlak do spadlého stromu. Spadlý strom zastavil vlakový provoz také mezi Benešovem a Trhovým Štěpánovem. Na Benešovsku narazilo osobní auto do spadlého stromu, v Mníšku pod Brdy u Prahy spadl strom na auto. Nikdo se nezranil.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí pro celou republiku od dnešních 14:00 do pondělního rána. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

Už v noci na dnešek silný vítr přerušil v celém Česku dodávky proudu pro tisíce odběratelů, shazoval stromy na silnice a tratě a ničil střechy. Pro hasiče byly nejrušnější dvě hodiny před půlnocí, kdy vyjížděli k 214 takzvaným technickým zásahům, dlouhodobý průměr je přitom 163 za 24 hodin. Po půlnoci se již situace začala uklidňovat. Od sobotních 22:00 do dnešních 07:00 zaznamenali hasiči dohromady 368 výjezdů.

Vichr působil škody také v Polsku, Německu, na Slovensku a Ukrajině. Bez elektřiny jsou desetitisíce lidí, jeden člověk následkem větru zemřel v německém Severním Porýní-Vestfálsku. Ve městě Otwock jihovýchodně od Varšavy spadl strom na pětačtyřicetiletou ženu, je středně těžce zraněná. V Jaworznu u Katovic vítr poškodil kostelní věž.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky