Šéf Kapsche ani nikdo jiný z firmy nebyl obviněn, uvedl dnes mluvčí podniku

Ředitel společnosti Kapsch Karel Feix ani nikdo jiný z firmy provozující v ČR mýtný systém nebyl obviněn. ČTK to dnes řekl mluvčí podniku David Šimoník. Ve čtvrtek v sídle Kapsche zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli podezření z korupce u mýtné zakázky, odnesli si odtud vyžádané věci. Zasahovali i ve Feixově bytě. Podle Šimoníka se zástupci Kapsche žádného kriminální činu nedopustili.

Policie ČR
reklama

Policisté z NCOZ ve čtvrtek zasahovali na několika místech v Česku. Podle žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredy zásah souvisel s některými veřejnými zakázkami, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), včetně zakázky na mýtný systém. Detektivové přišli do pražského sídla Kapsche, bytu ředitele firmy, sídla ÚOHS v Brně, na radnici městské části Brno-střed, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

"Úkony trestního řízení se omezily na prohlídky bytových a nebytových prostor. Policie také požádala o vydání jimi definovaných věcí. Kapsch ve všem vyhověl, poskytoval policii veškerou součinnosti," řekl Šimoník. Podotkl, že podrobnější vyjádření mu neumožňuje vyšetřování olomouckého státního zastupitelství. Policisté v sídle firmy zasahovali od čtvrtečního rána do 17:00 hodiny, dnes už ve firmě nejsou.

Podle serveru Novinky.cz policie podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a Feixe z korupce. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale vyhrálo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, a ÚOHS pak nejprve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil. V září ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky