Trump přivítal Babiše v Oválné pracovně. Melania i Monika byly také přítomny

Americký prezident Donald Trump dnes přivítal v Bílém domě českého premiéra Andreje Babiše. Je to poprvé od roku 2011, kdy je předseda české vlády na návštěvě v sídle amerických prezidentů. Trump s manželkou Melanií uvítali Babiše s jeho ženou Monikou u jižního sloupoví Bílého domu, společně se pak přesunuli k jednání do Oválné pracovny. Babiš připomněl podíl USA na vzniku Československa v roce 1918 a řekl, že chce stejně jako Trump svou zemi učinit velikou.

Donald Trump při jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu (7.3.2019).
reklama

Oba státníci za přítomnosti novinářů usedli spolu s manželkami do křesel v Oválné pracovně, kde se od počátku minulého století odehrávají všechna důležitá jednání amerických prezidentů. Předseda české vlády poděkoval za přivítání a připomněl, že obě země jsou spojenci od doby, kdy USA namohly vzniku Československa.

"Rozumím plánu, jak obnovit velikost Ameriky," připomněl pak český premiér hlavní Trumpovo politické heslo. "Já chci totéž učinit s Českou republikou," dodal. Trump pochválil Česko jako inovativní zemi, která je schopna dobře bojovat proti kybernetickým hrozbám.

Beseda Trumpa s českým hostem má trvat dvacet minut až půl hodiny. Diskutovat mají především o obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, zabývat by se měli ale také mezinárodní situací a otázkami obrany a bezpečnosti. Je možné, že se budou věnovat i energetice.

Na schůzku naváže v sousední vládní zasedací místnosti Bílého domu jednání české a americké delegace, které by mělo trvat asi tři čtvrtě hodiny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky