Aktuální žebříček miliardářů: Bezos je jasný, letos máme rekordních 8 Čechů

Mezi dolarové miliardáře se letos zařadilo osm Čechů, tedy nejvíce v historii.

Jeff Bezos
reklama

Uvedl to dnes časopis Forbes, který zveřejnil ktuální žebříček nejbohatších lidí světa. Z Čechů se do něj nově dostal zakladatel firmy Avast Pavel Baudiš a spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva. Prvenství mezi nejbohatšími Čechy si dál drží majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 15,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu 350 miliard korun. Následuje premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který si meziročně pohoršil a poprvé se dělí o druhé místo, a to s realitním magnátem Radovanem Vítkem. Oba mají jmění ve výši 3,5 miliardy dolarů (přes 79 miliard korun).

Pětici nejzámožnějších českých občanů uzavírají vlastník skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem za 3,1 miliardy dolarů (70 miliard Kč) a většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský se jměním za 2,9 miliardy dolarů (65 miliard Kč). Na dalších místech skončili majitel společnosti Sev.en Energy Pavel Tykač a Baudiš, osmičku nejbohatších Čechů pak uzavírá Dospiva.

Nejbohatším člověkem na světě zůstal druhým rokem za sebou šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkem 131 miliard USD (téměř tři biliony Kč).

Podle Forbesu je letošní žebříček ale kratší a hubenější než loni. "Lidí s majetkem vyšším než miliarda dolarů je 2153 a jejich odhadované jmění je 8,7 bilionu dolarů (přes 196 bilionů Kč). Před rokem jich bylo o 55 více a ovládali jmění o 0,4 bilionu dolarů vyšší," uvedl Forbes, který pokles odůvodnil výprodejem na akciových trzích a tím snižováním hodnot firem, které bohatí vlastní.

Z Čechů se pokles se nevyhnul vedle Babiše, kterému časopis snížil odhad jeho majetku meziročně o 1,1 miliardy dolarů, ani Komárkovi. Naopak například Vítek profiloval z růstu cen nemovitostí a dalšího rozšiřování své realitní skupiny CPI Property Group. Odhad výše Kellnerova majetku se meziročně nezměnil a v žebříčku všech dolarových miliardářů se tak posunul od loňského roku o 15 míst na 73, což je podle Forbesu jeho historicky nejlepší umístění.

Nejbohatší Češi podle žebříčku časopisu Forbes:

Pořadí ve světovém žebříčku / majetek v mld. dolarů
73. Petr Kellner / 15,5
617. Andrej Babiš / 3,5
617. Radovan Vítek / 3,5
715. Karel Komárek / 3,1
775. Daniel Křetínský / 2,9
1605. Pavel Tykač / 1,4
1605. Pavel Baudiš / 1,4
2057. Marek Dospiva 

Zdroj: Forbes

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky