Zákaz pro kamiony v levém pruhu dálnic? Sporný návrh posoudí hospodářský výbor

Sporný poslanecký návrh na zákaz jízdy kamionů v levém pruhu dálnic projedná podle dnešního rozhodnutí Sněmovny hospodářský výbor. Předloha ANO, KSČM a ČSSD už v úterý odolala snaze kritiků o zamítnutí v prvním čtení i o její vrácení autorům k dopracování. Pět opozičních klubů ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN ale vetovalo požadavek předkladatelů, aby dolní komora novelu schválila zrychleně už v úvodním kole. Poslat ji do výboru Sněmovna před koncem jednacího dne nestihla.

Dálnice, ilustrační fotografie
reklama

Restrikce by se podle předlohy vztahovala ve všední dny od 09:00 do 22:00 na řidiče nákladních automobilů nad 3,5 tuny a jízdních souprav delších než sedm metrů. Předkladatelé tvrdí, že by se na dálnicích zvýšila plynulost a bezpečnost provozu.

Vláda se k novele postavila neutrálně. Poukázala například na to, že předpis by mohl postihnout i automobily s přívěsem či vozidla integrovaného záchranného systému. Proti plošnému zákazu protestují nákladní dopravci i provozovatelé karavanů, na něž by se restrikce mohla také vztahovat.

Nákladní automobily podle zástupkyně autorů Barbory Kořanové (ANO) levé jízdní pruhy paralyzují. "Kamiony nebudou bez uvážení vjíždět do levého dálničního pruhu, a tím ohrožovat řidiče osobních automobilů tak, jak se to mnohdy opravdu děje," obhajovala v úterý novelu.

Odpůrci z řad poslanců naopak poukazovali například na to, že efekt zákazu by byl podle nich opačný. Na dálnicích by se jezdilo podle nich pomalu ve všech pruzích. Pravý pruh by byl plný kamionů, mezi něž by se bál vjet řidič každého osobního vozu, byť by jel v levém pruhu třeba jen stokilometrovou rychlostí, tvrdili. Poukazovali i na ekonomické dopady a na to, že situace by bylo možné řešit proměnným dopravním značením.

O možném zákazu jízdy kamionů v levém pruhu na dálnicích se mluvilo koncem loňského roku v souvislosti s kolapsem na modernizovaném úseku D1 na Vysočině. Podle silničních dopravců by ale úřady měly takovým situacím předcházet preventivní údržbou a postižené úseky při dopravní kalamitě případně uzavřít. Navrhovaný zákaz by podle dopravců kolapsům provozu nezamezil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky