Lev rozsápal muže na Vsetínsku. Chov neměl povolený

Policisté potvrdili úmrtí chovatele, kterého dnes ráno ve Zděchově na Vsetínsku napadl lev. Stalo se to v kotci uvnitř oploceného výběhu. Muž choval také lvici. Policisté ze zásahové jednotky obě zvířata zastřelili, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Ilustrační fotografie
reklama

"Oba lvy policisté museli zastřelit, protože to bylo nezbytně nutné, aby se mohli k muži dostat. Lékař na místě konstatoval smrt chovatele, takže muž je bohužel mrtvý. Bude nařízena soudní pitva, která nám objasní okolnosti úmrtí. Policisté na místě budou také zjišťovat okolnosti, za jakých muž zemřel," uvedla Javorková. Nehodu oznámil otec čtyřiatřicetiletého chovatele po 7:00. Policie zjišťuje podrobnosti, dodala mluvčí.

Na místo události vyjížděla zásahová jednotka z Brna, záchranáři i pracovníci zlínské zoo. Policie kvůli případu kontaktovala také veterináře. ČTK to řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Uvedl, že chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili. "Důvodem bylo chybějící stavební povolení na kotec s výběhem," řekl Majer.

Chovatel přivezl tehdy šestiletého lva do valašské obce v létě 2016. Na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem, na což si delší dobu stěžovali někteří místní. Úřady však muži nedokázaly v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. Předloni chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu oplocený výběh odstranit. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil.

Veterinární správa neměla možnost lva odvézt. V případu by mohla vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově nedělo. "Dnešní incident snad konečně pomůže vyřešit dlouhodobý problém," řekl ČTK starosta obce Tomáš Kocourek.

Muž choval kromě lva i lvici. Podle neoficiálních informací na muže dnes ráno zaútočil samec. Loni v létě však policie řešila také incident týkající se lvice. Chovatel s ní byl na procházce, a přestože byla lvice přivázaná, dostala se do střetu s projíždějícím cyklistou, který poté musel vyhledat ošetření. Protože se událost stala na komunikaci, zabývali se jí dopravní policisté. Střet policisté vyhodnotili jako dopravní nehodu, trestný čin se podle nich nestal.

V Česku žije podle údajů ministerstva životního prostředí z loňského července v zájmových chovech mimo zoologické zahrady 49 pum, 44 lvů, 34 rysů, 26 servalů, 20 tygrů, 15 ocelotů a osm levhartů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky