Privátní komunikace Trumpa s Putinem je v hledáčku demokratických kongresmanů

Tři výbory Sněmovny reprezentantů požádaly Bílý dům a ministerstvo zahraničí o podrobnosti o privátní komunikaci prezidenta Donalda Trumpa s kremelským šéfem Vladimirem Putinem. Oznámila to dnes agentura Reuters. Žádost odeslaly zahraniční výbor, výbor pro kontrolu tajných služeb a výbor pro dohled a reformu.

Vladimir Putin
reklama

Výbory, ovládané opozičními demokraty, zajímá obsah důvěrného rozhovoru Trumpa s Putinem při jejich setkání v Helsinkách loni v červenci. Beseda se uskutečnila jen v přítomnosti tlumočníků. Poslanci chtějí znát i detaily o telefonních kontaktech obou státníků a o tom, zda rozhovory měly dopad na americkou zahraniční politiku. Chtějí vědět, zda prezident nějaké kontakty s Putinem skrývá.

"Podle informací z médií se prezident Trump v několika případech zřejmě snažil skrýt podrobnosti o své komunikaci s prezidentem Putinem před ostatními vládními úředníky, před Kongresem a před americkým lidem," píší v žádosti předsedové tří sněmovních výborů.

Trump hovořil s Putinem v Helsinkách mezi čtyřma očima víc než dvě hodiny. Členové tří výborů Sněmovny reprezentantů žádají v této souvislosti Bílý dům, aby jim umožnil rozhovor s překladateli nebo s tlumočníky, kteří rozhovor zprostředkovávali. Zajímá je také obsah Trumpova rozhovoru s ruským vůdcem na summitu skupiny G20 v Hamburku v létě 2017 a žádají setkání s kterýmkoli členem prezidentova štábu, jenž byl rozhovoru přítomen.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky