Češi jsou největší alkoholici. Zakážete i hospody? Stát se plete lidem do života, zuřil Kubera

Češi jsou podle statistik OECD největšími pijany alkoholu a předčí dokonce i samotné Rusy. I Světová zdravotnická organizace je znepokojená nadměrnou spotřebou alkoholických nápojů v ČR. Měli bychom regulovat a zpřísnit jejich dostupnost? O tom ve čtvrtek večer v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové diskutovali Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví (ANO), předseda Senátu Stanislav Kubera (ODS), Michal Miovský, přednostka Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR, Petr Kraus, invalidní důchodce (před 13 lety se úspěšně léčil z alkoholismu) a Jiří Stehlíček, představitel Aliance pivně inteligentních výčepů.

Ilustrační fotografie
reklama

Moderátorka Jílková požádala prezidenta Nyitraye, aby vysvětlil, proč je podle jeho názoru bezpečná dávka alkoholu čtyři deci vína u mužů a dvě deci u žen. Ten se odvolal na Světovou zdravotnickou organizaci, která dávala jeho tvrzením za pravdu. Taktéž bylo vysvětleno, že odborníci často mění názor na některé věci, a že kauzalita mezi požíváním jakéhokoliv množství alkoholu a rizikem nemocí je 1:100. Pouze u lidí, kteří nadměrně pijí, je tento poměr 1:7. "To, co by mělo prospět k tomu, aby se nadměrně nepilo. Mimochodem u nás nadměrně pije 8,5 % obyvatel, 67 % pije takzvaně bezpečně," ještě dodal Nyiatray. Víno obsahuje také látky, které jsou prospěšné zdraví, a které pomáhají předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Přednostka Miovský oponoval, že u žen zvyšuje konzumace alkoholu riziko vzniku karcinomu prsu. "My netvrdíme. Prohibice není řešení tohoto celého problému. My se domníváme. Tady mluvím asi za tu větší část té odborné obce, že je důležité, aby lidé ty informace měli, a aby byly dostupné," vysvětlil Miovský. Zároveň bylo také vysvětleno, že alkohol v menších dávkách může mít pozitivní vliv na lidské zdraví, ale zároveň může škodit v jiných oblastech. Statistická pravděpodobnost podle Miovského ukazuje, že lidé, kteří pijí, jsou více ohroženi různými nemocemi. 

Předseda Kubera poukázal na souvislost mezi zákazem kouření a snahám o omezování a regulaci alkoholu. Sám řekl, že nepije, protože mu stačí tabák a káva. Zároveň ale poukázal na to, že se stát stále více plete lidem do života, na což je třeba poukazovat zejména v souvislosti s "oslavou" Vítězného února. "Co je státu do toho?! Správně to říkáte! Dělejte osvětu, to všechno dělejte, ale neříkejte dospělým lidem, co mají dělat! U dětí absolutně jinej příběh! Ale u dospělých?! Dospělí přeci dělají tolik iracionálních věcí, který když se nad nima zamyslí, tak jsou úplný nesmyl!," rozhněval se Kubera 

Rostou po černém pivu prsa? Zakážou se i hospody?! 

Když se Jílková zeptala Kubery, zda si uvědomuje, že je v ČR malá informovanost o rizicích nadměrného pití, a že se u nás tato problematika bagatelizuje, bylo jí odpovězeno, že už jeho maminka radila dívkám, aby pily černé pivo, chtějí-li mít větší prsa. Dále si Kubera stěžoval, že jenom kvůli zákazu kouření je nastydlý, protože musí chodit s cigaretou před hospodu. Zákaz kouření podle něj nic nevyřešil a akorát způsobil binec v ulicích. "Teď zas nevíte, tak zakážete i ty hospody?!," kritizoval Kubera nadměrnou regulaci ze strany státu.

Kubera se ještě také podělil o svůj osobní zážitek z Kanady, kde se nesmí popíjet před hospodami a zároveň tam platí zákaz kouření. Kuřáci tam pak postávají za plotem z cigaretou a k pivu se naklánějí. "Napijete, potáhnete!," zlobil se Kubera na kanadskou vládu, která tyto "nesmyslné zákony" zavedla. Stát se podle Kubery pasuje do role někoho, kdo má právo nařizovat lidem, co mají dělat. 

Výnos spotřební daně nepokryje náklady na léčbu alkoholismu! Proč Češi tolik pijí? Je pivo dobré na ledviny?

Miovský řekl, že je pravicový volič, a že volí ODS. Na druhou stranu se mu ale zajídá, když si Kubera neuvědomuje, že máme socialistické zdravotnictví, a že pokud si někdo poškodí zdraví, tak to za něj někdo zaplatí. "Jste s tím v pohodě jako pravicový politik?", zeptal se Miovský Kubery. Ministr Vojtěch na to zareagoval, že celkové společenské náklady na léčbu alkoholismu dosahují v ČR 50 miliard korun ročně, z toho jenom ty zdravotní činí 13 miliard korun, přičemž výběr ze spotřební daně je pouze 5,5 miliardy korun. "Ani ten výběr daně spotřební by nepokryl zkrátka to, co stojí léčba lidí, kteří jsou závislí na alkoholu," varoval Vojtěch

Jílková připomněla, že Češi začali hodně pít po Sametové revoluci, a zeptala se Stehlíčka, zda jsme k tomu genetické předurčení. Vysvětleno jí bylo, že například takové pivo je s námi takříkajíc odnepaměti. Dále si Stehlíček postěžoval, že je ve společnosti hodně "dobroserů", kteří mají potřebu určovat druhým, co mají dělat. Bylo také řečeno, že pivo snižuje tlak, zlepšuje trávení, kosti a prospívá ledvinám. Miovský ale připomněl, že nadměrné pití piva způsobuje nadváhu, a že zdravotní komplikace mohou převýšit veškeré pozitivní účinky.

Způsobuje alkohol až 9 typů rakoviny? Jsou statistiky zkreslené?

Miovský vysvětlil, že studie porovnávající souvislost mezi konzumací alkoholu a náchylnostem k různým onemocněním bývají často zkreslené, protože se míchají hrušky s jablky. Například jedna třetina abstinentů nepije, protože jim to zdravotní stav znemožňuje, další třetina jsou "léčení" alkoholici a pouze zbytek nepije z přesvědčení. "U rakoviny v podstatě v tuto chvíli můžeme naprosto přesvědčivě říci, že těch 9 typů rakoviny je něco, co je kauzálně spojeno s alkoholem. Mimochodem v českém zdravotnictví se to jmenuje přes 700 milionu korun, které vydáme na onkologická onemocnění v důsledku nadměrné spotřeby alkoholu," odpověděl Miovský na otázku ohledně vztahu alkoholu k rakovinám. Jedná se především o rakovinu hrtanu, žaludku a tlustého střeva.

Nyitray reagoval na možné zkreslení statistik a vysvětlil, že se nezapočítává spotřeba lihu ze strany cizinců, kteří k nám cestují kvůli levnému alkoholu, a že pouze malá část lidí konzumuje alkohol rizikově. Valná většina lidí pije s rozumem. Kubera dodal, že nám několik let vtloukali do hlavy, že máme denně vypít 3 litry vody, což se po čase ukázalo jako úplný nesmysl. Vojtěch řekl, že je alkohol karcinogenní, což potvrdí každý, kdo přednáší na lékařských fakultách.

Ke slovu se dostal Rosí z publika, který argumentoval, že alkohol v malém množství neškodí, a že má pozitivní vliv na telomery, což jsou přebytky DNA, které koukají ven z chromozomu, a které se při každé replikaci DNA zkrátí. V telomerách je naprogramováno sebezničení organismu, což alkohol oddaluje. Miovský ale stále trval na tom, že negativní účinky pití vína převýší ty pozitivní, a to se týká jak kardiovaskulárních chorob, tak i telomer. Protidrogová koordinátorka Vedralová řekla, že regulace neznamená prohibici, a že existuje například nebezpečí fetálního alkoholového syndromu, který hrozí pijícím těhotným ženám. Poukázala také na špatnou informovanost veřejnosti.

Alkohol a kriminalita?

Jílková poukázala na průzkumy, podle nichž k většině případů domácího násilí dochází pod vlivem alkoholu. Stehlíček jí oponoval, že většinu dopravních nehod způsobují střízliví řidiči, a teprve pak následují opilci. Ke slovu se dostal Kraus, který se léčil z alkoholismu. Ten řekl, že člověk utíkající k alkoholu je vlastně sobec, který se vzdálil lidem myslícím to s ním dobře, a že by vlastně jim všem chtěl poděkovat. Zásadní pro něj, když bojoval s alkoholismem, byla komunita Fénix, kterou si velmi pochvaloval, protože mu dala naději. Taktéž připomněl, že spousta lidí, s nimiž se setkal, nakonec do alkoholismu znovu spadla. Kraus zpočátku pouze pil pivo, ale během pár měsíců se dostal do deliria tremens. Naštěstí nespáchal žádný trestný čin.

Regulace reklamy a pití u dětí a mladistvých

Mikrofon obdržel Voldřich z Českomoravského svazu minipivovarů, který vysvětlil, že je pivo nízkoalkoholický nápoj, a že přináší i spousty zábavy, včetně vzniku nových manželství. Miovský mu připomněl, že způsobilo i spousty nechtěných těhotenství. "Pivovary nepodporují nějaký masivní pití," oponoval Voldřich. Vojtěch mu odpověděl, že nikdo nepropaguje prohibici, ale že se poukazuje na rizika nadměrného pití alkoholu, zejména u dětí a mladistvých. Podle statistik u nás pijí už dvanáctileté děti. Omezit by se podle Vojtěcha měly například i reklamy. Kubera to zpochybnil, protože dospívající kouří jointa, i když na něj reklama. Navrhoval by rozvěsit billboard s nápisem "VŠEHO S MÍROU!".

Následovala rozepře ohledně zákazu reklamy na alkohol a pití u dětí a mladistvých. Jílková podezírala Nyiatraye, že bagatelizuje požívání alkoholu u nezletilých. Ten jí odpověděl, že nikoliv, a že problém problém spočívá v tom, že jim nalijí. Ke slovu se dostala Černohorská, jejíž muž měl problémy s alkoholem. Nejednalo se o notorika, ale hodně pil pivo, a občas jej proléval rumem. Někdy se dostal do nálady, že byl vulgární. "Je to dobrý sluha, ale zlý pán," odpověděl na její slova Stehlíček.

Jiná paní, která zastupovala české pivovary, řekla, že nikdo nestojí o to, aby lidé byli opilí, a aby se opíjeli mladiství, řidiči atd. Taktéž zmínila program, který má podpořit například prodavačky, aby neprodávaly osobám mladším 18 let alkohol. Bylo vysvětleno, že jsou pokladní pod tlakem, a že jim nezletilí často vyhrožují, že pokud jim neprodají alkohol, zdemolují jim obchod. 

V blížícím se závěru diskuze se řešilo ještě téma příliš levného alkoholu. Kubera v jeho zdražování nevidí řešení, protože závislí jej budou stejně kupovat, a jejich děti pak nebudou mít ani na obědy. Jílková stále poukazovala na to, že je dnes pivo mnohdy levnější, než džus. Miovský připomněl, že se k nám jezdí cizinci opíjet. Ke slovu se dostala ještě Omáčka z publika, který řekl, že navzdory prevenci roste počet úmrtí na silnicích pod vlivem alkoholu. Prostor dostal ještě také sociolog, který řekl, že benefitů souvisejících s pitím lze dosáhnout i jinak. Například chůzí. Jílková oznámila konec debaty a téma příštího týdne, jímž bude legalizace a zdanění prostituce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky