Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát schválil zákon o právech Britů v Česku při brexitu bez dohody

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová / EuroZprávy.cz / MoneyMAG.cz

V případě odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody budou mít Britové v Česku až do konce příštího roku v některých oblastech stejná práva, jako by byli dál občany Evropské unie. Vládní předlohu dnes hladce schválil Senát, jak mu doporučily výbory. Zákon bude účinný jen v případě brexitu bez uzavření smlouvy mezi Spojeným královstvím a unií.

Británie má unii opustit 29. března, tamní parlament dohodu už dříve neschválil. Britská premiérka Theresa Mayová v úterý poprvé připustila, že Spojené království může požádat o odklad březnového termínu. Poslancům v britském parlamentu ale řekla, že vláda by o jednorázový a krátkodobý odklad požádala Brusel jen v případě, že britští zákonodárci při hlasování v půlce března opět odmítnou podpořit vyjednanou dohodu i možnost, že Británie opustí unii koncem března bez jakékoli dohody.

Bez zákona, který nyní zamíří k podpisu prezidentovi, by se Britové v případě brexitu bez dohody ocitli v Česku ve stejném postavení jako cizinci ze zemí mimo Evropskou unii. Dotklo by se to podle ministerstva vnitra zhruba 5000 Britů působících na českém pracovním trhu. V Česku legálně pobývá kolem 8000 občanů Spojeného království. Brexit ovlivní také život Čechů v Británii, podle různých odhadů jich tam žije 40.000 až 100.000.

Návrh zákona vychází z politické deklarace britské vlády z loňského prosince ohledně přechodné "doložky nejvyšších výhod" pro občany zemí EU žijících ve Spojeném království, řekl v úterý na jednání evropského výboru náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. V Británii k tomu stačí podzákonný předpis. "Reciprocita je základním východiskem (českého) zákona," zdůraznil před senátory ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Někteří senátoři soudí, že zákon je správný i v případě, že by Británie ohlášený krok vůči občanům EU neučinila.

Předloha upravuje pobyt britských občanů v Česku, nabývání českého státního občanství, uzavírání manželství a registrovaného partnerství a vydávání povolení k dlouhodobému nebo k trvalému pobytu. Návrh upravuje také přístup britských občanů na trh práce, podmínky nároku na podporu v nezaměstnanosti a výplatu některých dávek státní sociální podpory.

Návrh ošetřuje daně z příjmů ve vztahu ke Spojenému království, stavební spoření a penzijní připojištění britského občana. Dále pojednává o uznávání odborné kvalifikace britského občana nebo jeho rodinného příslušníka nebo o platebních transakcích v britských librách.

Senát se v doprovodném usnesení pozastavil nad tím, že zákon ošetřuje i platnost povolení pro provozovatele hazardních her, kteří mají sídlo v Británii. Podle vnitra jde prakticky pouze o internetové sportovní sázení.

Vláda se podle ministerstva vnitra snažila postihnout všechny oblasti, v nichž by mohl nastat problém. Některá opatření například ohledně pobytu, daní a uznávání kvalifikací zdravotnických pracovníků by podle předlohy platily i po konci roku 2020. Uznávání zdravotnického vzdělání by se týkalo i Čechů, kteří vystudovali lékařství na britských univerzitách.

Témata:  Brexit Velká Británie Česko Senát ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy