Anglikánská církev plánuje pět dní modliteb za hladký brexit

Anglikánská církev plánuje pět dní modliteb za hladký brexit a za chudé, které ekonomická nejistota pramenící z nadcházejícího odchodu Británie z Evropské unie nejvíce ohrožuje. Podle deníku The Guardian to v sobotu uvedl arcibiskup z Canterbury Justin Welby na generálním synodu anglikánské církve.

Ilustrační fotografie
reklama

Modlitby, k nimž vedení církve vyzve jednotlivé kongregace, budou podle něj pravděpodobně věnovány usmíření a potřebám těch nejzranitelnějších.

"Nemůžeme ignorovat předložená varování o možném hlubokém dopadu, který budou mít následující měsíce na ty nejchudší členy naší společnosti," řekl Welby, který je nejvýše postaveným biskupem anglikánské církve.

"Musíme být připraveni na veškeré těžkosti a nejistotu a nesmíme dovolit destruktivním silám, aby způsobily další rozdělení naší společnosti," dodal arcibiskup, jenž podle The Guardian v referendu v roce 2016 hlasoval pro setrvání země v EU.

Spojené království má blok opustit 29. března, tedy již za 33 dní. Rozluku ale komplikuje patová situace na britské politické scéně, neboť konzervativní premiérce Therese Mayové se zatím nepodařilo prosadit v parlamentu dohodu o podmínkách odchodu. Hrozí tak, že země odejde z EU bez dohody, což je podle Bruselu i Londýna nejhorší možná varianta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky