V Praze odstartovala Matějská pouť. Adrenalinu mnoho, dorazily první tisícovky lidí

Obyvatelé hlavního města i mimopražští turisté využili slunečného dne k návštěvě Matějské pouti, která dnes začala na pražském holešovickém Výstavišti. Stovky atrakcí, včetně novinek jako adrenalinové To Scan a Techno power, si budou moci lidé vyzkoušet po zhruba dva měsíce. Dnes i přes poněkud chladnější počasí dorazily do areálu první tisícovky dospělých a dětí.

Missky Lucie Váchová a Radka Kocurová na Matějské pouti (23.2.2019).
reklama

"Start letošní Matějské pouti se vydařil, postupně přichází více a více lidí," řekla ČTK organizátorka Eva Kočková. Letos podle ní nabídne pouť návštěvníkům nově také farmářské trhy, které se budou konat každý pátek, sobotu a neděli v dolní části areálu. "Další novinkou je předprodej vstupenek v Ticketportal, aby lidé nemuseli stát před Výstavištěm dlouhé fronty," dodala Kočková.

Z atrakcí se do Prahy vrátily zahraniční Katapult, Dům naruby nebo oblíbený volný pád Golmine Tower. Z dolní části areálu však zmizela desetiletí stará horská dráha, které byla stejně jako několika dalším atrakcím vypovězena nájemní smlouva. "Náhradou za horskou dráhu máme tři menší bobové dráhy a klasický Super Mouse, který sem jezdí každý rok s holandským lunaparkem," uvedla organizátorka. V dolní i horní části areálu jsou podle ní také dvě nová obří kola.

Stejně jako v minulých letech se i letos 1. dubna uskuteční charitativní den pro děti z dětských domovů, azylových domů a handicapované děti. Vedle volného vstupu na atrakce je čeká i hudební vystoupení. Zájemci také mohou na Výstavišti navštívit expozici animačního studia Pixar, které zde představuje skicy, kresby a modely z filmů, jako je Příběh hraček, Auta nebo Ratatouille.

Každý rok navštíví Matějskou pouť desetitisíce lidí. Přesnou návštěvnost ale organizátoři neví, protože ve všední den se vstupné neplatí. Loni i přes nepřízeň počasí dorazilo poslední víkend poutě až 50.000 lidí denně. Ceny atrakcí zůstaly na loňské úrovni, víkendové vstupné činí 30 korun.

Historii Matějské pouti eviduje Národní knihovna v záznamech od roku 1595, díky únorovému termínu svátku svatého Matěje jde o první jarní pouť v Evropě. Původní poutě byly v okolí dejvického kostelíka, v místech, kterým se dnes říká Na Babě nebo U Matěje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky