Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti kůrovci: Stát by měl dát lesníkům náhrady, uvedli poslanci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Stát by měl letos uvolnit na pomoc vlastníkům lesů kvůli kůrovcové kalamitě podle sněmovního petičního výboru nejméně tři miliardy korun. Členové výboru to doporučili vládě potom, co projednali petici za zdravé lesy. Organizátoři petice z řad lesníků tuto částku požadovali, v letošním rozpočtu je na příspěvky na hospodaření v lesích 1,15 miliardy korun.

Majitelé nestátních lesů čelí podle petice finančním ztrátám a musí bojovat o ekonomické přežití. Kvůli kalamitě je kůrovcové dřevo prakticky neprodejné, chybí peníze na obnovu lesů, uvedl Richard Podstatzký Thonsern z Komory soukromých lesů. "Pokud chce společnost udržet zdravý a prosperující venkov, musí stát vlastníky lesů podpořit," dodal.

O možnosti podpor v objemu zhruba tři miliardy korun nedávno mluvil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Mělo by jít o nový dotační program pro nestátní vlastníky lesů.

Petice pochází už z loňského roku, podepsalo ji přes 15.800 lidí. Zpravodaj výboru Stanislav Blaha (ODS) připomněl, že už při projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok žádal o přesun 5,8 miliardy na podporu lesního hospodářství. Dolní komora tuto úpravu odmítla.

Témata:  lesy ČR kůrovec

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy