Neúspěšný prezidentský kandidát. Co dnes dělá Jiří Drahoš?

Někdejší předseda Akademie věd (AV) Jiří Drahoš působil dlouhá léta jako fyzikální chemik. Do povědomí širší veřejnosti vešel poté, co ohlásil kandidaturu na prezidenta. Dostal se až do finále, v loňském lednovém souboji s Milošem Zemanem ale nakonec neuspěl. V politice se Drahoš, který 20. února oslaví sedmdesátiny, rozhodl zůstat. Loni na podzim byl zvolen do Senátu.

Jiří Drahoš
reklama

V říjnových volbách Drahoš kandidoval jako nestraník za KDU-ČSL, Stranu zelených, STAN a TOP 09 na Praze 4. A zadařilo se mu, mandát získal již v prvním kole. Své voliče v kampani oslovoval heslem "Tak to dejme dohromady". V horní parlamentní komoře se zaměřuje hlavně na vzdělávání, vede výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Drahoš je členem klubu Starostové a nezávislí.

"Jako dlouholetý vysokoškolský pedagog a člověk, který se zabývá vzděláváním, vidím jako svou prioritu v Senátu určitě vzdělávací systém v České republice. A to nejenom systém základní, střední a vysoká škola, ale celoživotní vzdělávání, zlepšení finanční a mediální gramotnosti populace, vzdělávání seniorů. Všechno to beru jako potřebnou věc.," řekl po svém zvolení do Senátu.

Kandidaturu na prezidenta Drahoš ohlásil koncem března 2017 krátce poté, co ukončil osmileté působení v čele AV. Už před koncem druhého mandátu v čele této instituce ale připustil, že o kandidatuře seriózně uvažuje. Do boje šel jako nezávislý, podporu mu vyjádřilo hnutí STAN nebo lidovci. Drahoš postoupil do druhého kola, v něm ale prohrál (48,6 procenta) s obhájcem Zemanem (51,4 procenta).

Narodil se 20. února 1949 v Českém Těšíně. Vyrůstal v nedalekém Jablunkově, kde také odmaturoval na Střední všeobecně vzdělávací škole. Poté vystudoval fyzikální chemii na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze (1972), v roce 1994 se habilitoval pro obor chemické inženýrství na VŠCHT a o pět let později obhájil doktorát věd. Od roku 2003 je Drahoš profesorem.

Svou kariéru zahájil v roce 1973 v Ústavu chemických procesů Akademie věd (AV), kde působil jako vědecký pracovník, vedoucí vědecký pracovník a zástupce ředitele. V letech 1996 až 2003 ústav vedl. Ve funkci místopředsedy AV byl Drahoš v letech 2005 až 2009, zodpovídal za oblast chemických věd a věd o živé přírodě. V čele AV stanul v březnu 2009 a instituci vedl až do 24. března 2017.

Za úspěch svého osmiletého působení v čele AV Drahoš považuje zejména stabilizaci rozpočtu a zachování demokratického charakteru řízení akademie. Cení si také toho, že lidé začali AV vnímat jako nezpochybnitelnou součást vědy a vzdělávání. Drahoš sám publikoval přes 60 původních prací ve vědecky významných mezinárodních časopisech, je rovněž spoluautorem několika patentů.

V letech 1985 až 1986 působil díky Humboldtovu stipendiu na Hannoverské univerzitě, jako hostující profesor se také v roce 1989 šest měsíců věnoval studentům na univerzitě v brazilském Sao Paulu. Osobní kontakty s kolegy, s nimiž se znal dlouhá léta z dopisů, ale mohl Drahoš začít navazovat až po listopadu 1989.

Je členem řady vědeckých rad, redakčních rad mezinárodních časopisů a členem českých odborných sdružení. Působí například v České společnosti chemického inženýrství. V letech 2006 až 2009 stál v čele Evropské federace chemického inženýrství.

Drahoš je od roku 1974 ženatý. S manželkou Evou (67), která pracovala jako knihovnice, mají dcery Radku a Lenku. K jeho koníčkům patří zejména hudba - sborový zpěv, hra na klavír či trubku. S manželkou také rádi chataří, věnují se zahradě a turistice. Oba přiznali, že zcela propadli humoru Divadla Járy Cimrmana.

V roce 2012 byl Drahoš oceněn medailí Za zásluhy v oblasti vědy. Předloni o něm vyšla kniha Věda života (s podtitulem Rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem), kterou sepsal Jiří Padevět. Drahoš v ní vzpomíná na dětství, vliv hudby i krizové okamžiky v AV.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky