Trump mohl podle exnáměstka FBI spáchat trestný čin

Americký prezident Donald Trump propuštěním šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho a snahou veřejně podkopat vyšetřování své kampaně kvůli možným vazbám na Rusko mohl spáchat trestný čin. V rozhovoru s televizí CBS News to v neděli večer místního času (v noci na dnešek SEČ) řekl bývalý náměstek ředitele FBI Andrew McCabe.

Donald Trump
reklama

"Klíčová myšlenka je, že pokud prezident bránil průchodu spravedlnosti, vyhodil ředitele FBI, aby ovlivnil, nebo ukončil vyšetřování škodlivé ruské činnosti, pak byste se měl sám sebe jako kontrarozvědný vyšetřovatel zeptat, proč by tohle prezident Spojených států dělal?" vyjádřil McCabe pochybnosti o Trumpových krocích.

Trump objasňování ruské činnosti během amerických prezidentských voleb v roce 2016, které zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller zaměřil na prezidentův štáb, označuje za hon na čarodějnice. Zároveň důrazně odmítá, že by on či jeho volební tým s Ruskem během kampaně spolupracoval.

FBI měl ale podle McCabea velmi dobré důvody, aby otevřel vyšetřování Trumpových vazeb na Moskvu a také možného ohrožení národní bezpečnosti, když prezident v květnu 2017 propustil Comeyho. Prezident USA sice může ředitele FBI odvolat, ale okolnosti, za kterých to Trump učinil, vyvolávají pochybnosti. Mueller se proto také věnuje událostem, které s Comeyho osudem souvisely.

Témata: Trump, Donald | FBI | USA | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky