Ministerstvo školství připravuje pilotní projekt pro absolventy učebních oborů

Ministerstvo školství připravuje pilotní projekt, ve kterém by chtělo otestovat možné zavedení mistrovské zkoušky pro absolventy učebních oborů s výučním listem. Na záměru pracuje čtvrtým rokem. Dle současného návrhu by se ke zkoušce mohli hlásit lidé po pěti letech praxe v daném oboru. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva školství. Kdy by mohla být zkouška zavedena, úřad nesdělil. Mistrovská zkouška by podle ministerstva měla být součástí systému dalšího vzdělávání.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
reklama

S detaily a svým postojem k možnému zavedení mistrovské zkoušky chce ministr školství Robert Plaga seznámit nejdříve premiéra Andreje Babiše (oba ANO). Jednat by o tom měli v pondělí za přítomnosti ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a zástupců podnikatelů a krajů.

Úřad připravuje koncept zkoušek od roku 2015/2016. V listopadu 2017 začal resort s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV) pracovat na projektu, který je naplánován do října 2021 a jdou na něj peníze z EU. Prostřednictvím Hospodářské komory, Agrární komory a Svazu průmyslu a dopravy se do přípravy zkoušek zapojily i různé cechy a profesní sdružení.

"Předmětem tohoto projektu je navržení a rozpracování všech prvků potřebných k plošnému zavedení mistrovské zkoušky a nastavení k tomu všech potřebných procesů (kvalifikační a hodnoticí standardy mistrovských kvalifikací, učební dokumenty, metodika tvorby a podobně)," uvedlo ministerstvo.

O mistrovských zkouškách se začalo mluvit více loni na jaře v souvislosti s plánem Plagy upravit současné nastavení státních maturit, které kritizuje řada učitelů i dalších odborníků na vzdělávání. Poukazují na to, že přibývá maturantů, kteří u zkoušek neuspějí. Podle některých odborníků není maturita potřebná na všech typech škol. Část z nich se domnívá, že by na učilištích byla vhodnější mistrovská zkouška. Konkrétní návrh změn v maturitách chce ministr předložit do meziresortního připomínkového řízení do konce února.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky