Británii zbývá extrémně málo času. Brexitoví vyjednávači se dohodli na další schůzce

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay a vyjednávač Evropské unie Michel Barnier se na včerejším setkání dohodli, že se v nadcházejících dnech opět sejdou. Oznámil to podle agentury Reuters tiskový úřad britské vlády. Dnešní jednání, které se týkalo brexitové dohody, označil Londýn za konstruktivní.

Ilustrační fotografie
reklama

"Diskutovali o dalších krocích týkajících se vystoupení Spojeného království z Evropské unie a zjišťovali, zda lze najít cestu, která by byla přijatelná pro britský parlament a Evropskou unii," uvedl tiskový úřad britské vlády.

Britská premiérka Theresa Mayová si od dalšího vyjednání slibuje změny v brexitové dohodě, které britský parlament přesvědčí k souhlasu s ujednáním. EU však dala opakovaně najevo, že podmínky dohody měnit nebude, nevylučuje ale úpravu nezávazné doprovodné politické deklarace.

Barnier na tiskové konferenci před setkáním s Barclaym řekl, že na dohodu před 29. březnem, kdy Británie opustí evropský blok, zbývá extrémně málo času. Po schůzce prohlásil, že EU znovu otevírat brexitovoudohodu nebude, ale že se svým britským partnerem bude v nadcházejících dnech nadále jednat.

Hlavním sporným bodem v brexitové dohodě je takzvaná irská pojistka, která má zabránit vzniku hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem. EU a také Británie si udržení režimu bez hraničních kontrol přejí, ale řada britských poslanců kritizuje podmínky pojistky, neboť v nich vidí riziko dlouhodobého připoutání Spojeného království k unijním strukturám.

Británie chce z EU odejít 29. března. Pokud ale parlament brexitovoudohodu neschválí, hrozí neřízené vystoupení z evropského bloku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky