Změna u zubaře: Z pojištění bude hrazen pouze amalgám v kapslích

Z veřejného zdravotního pojištění bude hrazen amalgám pro zubní výplně jen z předem připravených kapslí. Zakotví to vládní novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha vychází z unijního nařízení o rtuti, které využívání takzvaného nedózovaného amalgámu zakazuje.

Zubaři, ilustrační fotografie
reklama

Zákon upraví nad rámec unijního nařízení zpětný odběr použitých pneumatik. Výrobci nebo dovozci nyní musejí zajistit odběr nejméně 35 procent hmotnosti pneumatik, které uvedli v konkrétním roce na trh. Od příštího roku to bude nejméně 65 procent.

Vládní novela počítá s tím, že pro ošetření zubů u dětí mladších 15 let a těhotných nebo kojících žen bude placena z veřejného pojištění až na výjimky pouze plastická výplň. U ostatních skupin obyvatel bude hrazen z pojištění amalgám, který je slitinou rtuti a dalších kovů, zejména stříbra, mědi a cínu.

Zákaz používání nedózovaného amalgámu dopadne na veřejné zdravotní pojištění. Dodatečné výdaje se odhadují na 2,1 miliardy až 2,6 miliardy korun ročně. Za přestoupení zákazů vyplývajících z evropského nařízení ohledně amalgámu bude poskytovatelům zdravotních služeb hrozit peněžitá sankce. Její horní hranice činí 200.000 korun.

Novela mění také chemický zákon, do něhož doplňuje sankce za chybné nakládání se rtutí a upravuje proces, který se týká žádostí o povolení uvádět na trh nové výrobky s přidanou rtutí nebo používat nové výrobní procesy. Sankční mechanismy a ohlašovací povinnost předloha doplňuje do odpadového zákona. Novela rovněž vytvoří právní rámec pro nakládání s chemickými látkami pro bezpečnost státu.

Rtuť i její sloučeniny jsou toxické a poškozují zejména nervový a kardiovaskulární systém živých organismů. Hlavními zdroji rtuti a jejích sloučenin, souvisejícími s lidskou činností, jsou spalování fosilních paliv, krematoria, těžba a zpracování zlata, baterie, měřicí přístroje a kosmetika. Rtuť se používá i v chemických výrobách, například při produkci chloru a alkalických hydroxidů pomocí amalgámové elektrolýzy.

Témata: zubaři | zákony | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky