Obědy do škol jsou jen populistické výroky

Již několik měsíců jsme svědky politického vyjednávání a přetlačování se v rámci koaliční vlády o obědy zdarma do škol. Jednou pro všechny děti, následně jen pro vybrané skupiny. Vládní kabinet neví, jak populistické výroky proměnit ve skutečnost.

Ilustrační fotografie
reklama

Návrh Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zavést obědy zdarma do škol pro děti ze sociálně slabých rodin byl smeten na jednání vlády ze stolu. Ještě aby ne, když byly náklady v souhrnné výši vypočítány na 1,7 miliardy korun, a z toho jen na administrativu resort vyčlenil půl miliardy.

Řešení problematiky obědů zdarma do škol nevnímáme jako klíčový problém našeho školství. Problémy vidíme především v kvalitě výuky, v nedostatku kvalitních pedagogů a v systému financování škol. Proto odmítáme zavádění nových programů a projektů, které budou jen další zátěží v podobě nákladů pro státní rozpočet, a také pro celý systém v podobě administrativy. Stejně vnímáme i projekty Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol, které každoročně stojí státní rozpočet okolo půl miliardy korun.

Stát by se měl soustředit na primární úkoly, jimiž jsou kvalitní vzdělávání v podobě dobře zaplacených profesionálních pedagogů a dobře nastavený systém financování českého školství s minimální administrativou. Stát se nemá starat o to, co budou děti ve školách jíst, to si dokážou rodiče v naší vyspělé společnosti rozhodnout sami a je to čistě jejich zodpovědnost, říká Tomáš Pajonk, předseda strany Svobodní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky