Brexit bez dohody vyvolá chaos v celé Evropě

Francouzské sdružení zaměstnavatelů Medef varovalo před několikatýdenním chaosem, který by přinesl odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Upozornilo zároveň, že malé podniky na takovou situaci nejsou připraveny, napsal dnes na svém webu list Financial Times (FT).

Ilustrační fotografie
reklama

"Je jasné, že pokud 29. března nebude žádná dohoda, nastane chaos," řekl v rozhovoru s FT šéf sdružení Geoffroy Roux de Bézieux. "Bude chaos v Británii, bude chaos ve Francii, bude chaos v Evropě, a to po několik týdnů," dodal.

Geoffroy Roux de Bézieux rovněž předpověděl, že brexit bez dohody by vedl k dlouhým dopravním zácpám a k výpadkům v zásobování. Upozornil také, že velké podniky se sice začaly na možnost brexitu bez dohody připravovat, i tak ale očekávají potíže. Pro malé podniky podle něj bude brexit bez dohody znamenat katastrofu.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu, které se konalo v červnu 2016. Británie má EU opustit letos 29. března, britský parlament však zatím neschválil dohodu o podmínkách brexitu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky