Kvůli sněžení zůstává bez proudu skoro 15.000 domácností

Po víkendovém sněžení zůstává v Česku bez proudu zhruba 14.800 domácností. Problémy jsou hlavně na jihu Čech a na Moravě. Opraváři pracují na jejich odstranění, sdělili ČTK mluvčí distribučních společností.

Ilustrační fotografie
reklama

Na 13.000 odběrných míst bez elektřiny evidovala dnes kolem 7:00 společnost ČEZ. Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, polámané izolátory a přetrhané vodiče. Na vedení vysokého napětí má společnost hlášeny tři desítky poruch.

"I nadále jsme v terénu, v lokalitě středních Čech na Příbramsku, v Plzeňském kraji pracujeme na obnovení dodávky elektřiny v lokalitách Plzeň - jih, dále na Tachovsku a Klatovsku," uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Plné ruce práce mají podle ní i montéři poruchové čety na Moravě. "Zde evidujeme zvýšenou poruchovost na Olomoucku a Přerovsku," upřesnila Holingerová. ČEZ předpokládá, že poruchy opraví během dnešního dne.

Distribuční společnost E.ON evidovala ráno 13 poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíc - devět - jich je na Prachaticku a Strakonicku. "Omezeno je asi 800 domácností," uvedla mluvčí firmy Martina Slavíková. Dodala, že v noci opraváři vyhledávali poruchy hlavně v oblasti Blatenska.

Na Zlínsku má E.ON hlášeny problémy hlavně v oblasti nedaleko hranic se Slovenskem. "Konkrétně jde o obce Ostrožská Lhota, Lipina a Křekov," upřesnila Slavíková. Poruchy na vedení vysokého napětí se podle ní týkají zhruba tisícovky domácností.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky