Kalamita v Česku: Sněží, klouže to, Praha stojí

Silnice na některých místech Česka pokrývá vrstva sněhu o tloušťce několika desítek centimetrů. V některých úsecích se z ní naopak stává stává rozbředlá kaše, místy motoristé narazí také na vyjeté ledové koleje. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Ilustrační fotografie
reklama

 V Praze dnes od rána hustě sněží, na některých místech sněžení doprovází vítr, což ještě víc komplikuje dopravu. Problémy mají hlavně městské i příměstské autobusy MHD, některé komunikace jsou podle webu pražského dopravního podniku kvůli napadanému sněhu nesjízdné, mnoho spojů nabírá zpoždění a řada příměstských linek vůbec nevyjela.

"Z důvodu zhoršené sjízdnosti komunikací vlivem sněžení mohou být autobusové spoje opožděny nebo zcela zrušeny," informovala na webutaké společnost Ropid, která organizuje dopravu v hlavním městě a okolí.

Víkendový provoz je ráno zatím slabý, ale řidiči, kteří do ulic vyjedou, musejí počítat se zhoršenou viditelností, kluzkými vozovkami či uježděným sněhem. Měli by jezdit maximálně opatrně a ohleduplně.

Vozovky v částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé a mokré, případně vlhké. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Pro těžká vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

Silnice ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka pokrývá dnes ráno rozbředlá vrstva sněhu, případně zmrazky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Vozovky v ostatních částech Olomouckého kraje jsou většinou holé, mokré a sjízdné bez omezení. Místy komplikují řidičům dohlednost mlhy. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Na větší části Jihočeského kraje začalo v noci na dnešek sněžit, na Prachaticku napadlo i kolem 12 až 15 centimetrů sněhu. Silnice jsou sjízdné s opatrností. Holé vozovky byly k ránu v okresech Tábor a Jindřichův Hradec, kde pršelo, ale mohly by namrzat, řekl ČTK dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista. Výstraha meteorologů před silným sněžením platí pro tento kraj do dnešních 11:00.

"Provoz je zatím minimální. Nemáme hlášeny úseky, kde by se něco dělo," řekl dispečer k situaci v dopravě před 07:00.

Sněžit nebo pršet v tomto kraji začalo asi tři hodiny po půlnoci. "Kde pršelo, je sjízdnost bez omezení. Ale teploty mají jít k nule, dá se očekávat výskyt ledovek," upozornil Šulista. Sypače tam provádějí posyp preventivně. V místech, kde sněží, je na chemicky ošetřovaných tazích rozbředlý sníh. Na vedlejších silnicích zatím silničáři sníh odhrnují a až přestane sněžit, posypou je drtí.

 V Beskydech na Frýdecko-Místecku je na silnicích rozbředlá vrstva sněhu. Na Opavsku jsou místy zbytky zledovatělého sněhu. Na Bruntálsku jsou silnice mokré. Místy je v Moravskoslezském kraji mlha nebo dohlednost ztěžuje déšť. Silničáři proto zejména v těchto úsecích nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Pro kamiony je nadále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro těžká nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, který se předělává na dálnici.

Na silnicích na východě Čech zůstávají zbytky sněhu jen místy ve výše položených oblastech. Je rozbředlý, ale může tvořit i zledovatělou vrstvu. Všechny komunikace jsou sjízdné, uvádějí silničáři.

Zpomalit by měli řidiči na menších silnicích v okolí Lanškrouna, v Krkonoších a v nejvyšších polohách Orlických hor. Zledovatělý sníh je také v oblasti Žamberka a v Železných horách.

Témata: počasí | sníh | zima | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky