Středočeský kraj chystá výstavbu 26 obchvatů a přeložek. Kterým městům a obcím se uleví?

Středočeský kraj chystá výstavbu 26 silničních obchvatů a přeložek, které z měst odkloní tranzitní dopravu. Co nejvíce staveb by mělo být zahájeno v letošním nebo příštím roce, řekla dnes novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ilustrační fotografie
reklama

"Obchvaty mají pro nás nejdůležitější aspekt, kterým je zlepšení života občanů, ale je to i zajištění obslužnosti v případě, že vypadne dálnice," upozornila hejtmanka na situace, kdy auta kvůli nehodě na dálnici ucpou centra měst.

V přípravě jsou mimo jiné obchvaty Rakovníka, Benešova, Hořovic a Králova Dvora na Berounsku, Jílového, Jesenice a Staré Boleslavi u Prahy. Třeba pro východní obchvat Hořovic bude v březnu vydána dokumentace pro územní a stavební řízení, stavební povolení má být v roce 2020. Náklady jsou odhadovány na 232 milionů korun.

Na půl miliardy korun vyjdou podle hejtmanky obě části obchvatu Rakovníka. "V současné době probíhá intenzivní práce na projekční přípravě," uvedla.

Už loni byla dokončena přeložka u Chrášťan nedaleko Prahy a obchvat Plaňan na Kolínsku. "Není to konečné číslo, jednáme o přípravě dalších dopravních staveb. Jde například o obchvat Jinočan, Drahelčic, Peček a Jiren," dodala Pokorná Jermanová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky