Sněhová kalamita na jihu Moravy komplikuje dopravu. Staly se desítky nehod

Vydatné noční sněžení způsobilo kalamitu v hromadné dopravě na jihu Moravy. Většina autobusových linek v kraji jezdí nepravidelně. Situace je kritická hlavně na Znojemsku, Břeclavsku, Vyškovsku, dále na Brněnsku kolem Ivančic a Tišnova. Policie eviduje desítky především drobnějších nehod. ČTK to zjistila z dopravních dispečinků a od mluvčího policie Pavla Švába.

Ilustrační fotografie
reklama

V Brně vyjely do terénu všechny posypové vozy. Od prvních výjezdů ve 03:15 do 08:15 silničáři za pomoci pluhů na sypačích a traktorů s radlicemi vyčistili 1250 kilometrů silnic. ČTK to řekl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Doplnil, že silničáři jen v Brně spotřebovali 240 tun posypové soli.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje doporučuje zvýšenou opatrnost prakticky na celém území jižní Moravy. Na okresních silnicích ve vyšších polohách leží sníh, hlavní tahy jsou holé a mokré, ovšem řidiči musejí počítat také se sníženou viditelností. Silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku je uzavřena pro auta nad 12 tun. Mezi Břeclaví a Valticemi uvízl kamion.

Dispečink hasičů informuje o zvýšeném počtu nehod, u Rajhradu a Ivančic na Brněnsku i Uherčic na Břeclavsku skončila nad ránem auta v příkopu. U Velké nad Veličkou se srazila dvě osobní auta s nákladním vozem.

"Policisté od rána evidují desítky dopravních nehod, povětšinou skončily bez vážnějších následků. Lidé si je i řeší sami prostřednictvím euroformulářů. Evidujeme také mnoho hlášení o nesjízdných komunikacích a o uvízlých kamionech," řekl ČTK mluvčí Šváb. Mluvčí záchranné služby Michaela Bothová řekla, že záchranáři evidují zvýšený počet výjezdů k dopravním nehodám, případná zranění by však neměla být nijak vážná. Podle mluvčí mají i sami záchranáři problém dostat se k pacientům kvůli nesjízdnosti silnic a kolonám.

Sníh brzdí autobusy a trolejbusy některých linek v Brně. Silničáři se snaží problematické úseky průběžně uvolňovat. Linky 64 a 74 nejezdí na Červený písek a končí v Podzimní. Linky 42 a 65 vynechávají smyčku Řečkovice, hřbitov. Linka 40 končí na Tovární.

Problém je i u Mikulova na Břeclavsku, rakouská strana přestala do obce Drasenhofen pouštět kamiony. Příjezdová silnice I/52 od Mikulova do Drasenhofenu je tak ucpaná.

Témata: sníh | Morava | mhd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky