Ebola má v Kongu již 443 obětí. Nemoc se dál šíří

Už 443 mrtvých si vyžádala epidemie eboly, která se od loňského srpna šíří na východě Konga. S odvoláním na aktuální statistiky konžských úřadů o tom dnes informovala agentura AFP. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes upozornila, že se nemoc dál šíří jižním směrem. Preventivně vyslala své pracovníky i do Rwandy.

Ebola, ilustrační fotografie
reklama

"Od počátku epidemie jsme zaznamenali 715 případů (nákazy virem ebola), z toho 666 potvrzených a 49 pravděpodobných. Celkem máme 443 mrtvých," uvedlo konžské ministerstvo zdravotnictví. U dalších několika stovek lidí panuje podle něj podezření, že se ebolou nakazili.

Případy nákazy ebolou se objevily v provinciích Severní Kivu a Ituri, které leží na východě země u hranic s Jižním Súdánem, Ugandou a Rwandou. Nejvíce případů hlásí okolí měst Beni a Butembo, podle dnešního prohlášení WHO se ale onemocnění začalo šířit jižním směrem k městu Goma, metropoli Severního Kivu.

Šíření směrem ke Gomě představuje podle WHO problém i proto, že tato oblast je velmi nebezpečná. Obyvatele východního Konga dlouhodobě sužují ozbrojené útoky místních i zahraničních milic.

WHO rovněž vyslala své pracovníky do Rwandy, u jejíž hranice s Kongem město Goma leží. Místní zdravotníky mají připravit na rychlou reakci na případné rozšíření eboly.

Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. V pozdějších stádiích choroby jsou oběti velmi infekční. Lidé se mohou nakazit i při kontaktu s mrtvými, z tohoto důvodu je potřeba těla správným způsobem pohřbít. Virus způsobuje horečky a vnitřní a vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Největší epidemie eboly postihla v letech 2013 až 2016 západní Afriku. Vyžádala si tehdy přes 11.000 obětí. Virem se nakazilo hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji přes 28.000 lidí.

Témata: ebola | Kongo | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky