V sobotu bude sněžit, hrozí silný mráz i ledovka. Předpověď počasí na 26. ledna

V Česku bude v sobotu opět sněžit, někde se k tomu přidá ledovka nebo silný mráz. Na západních horách podle meteorologů připadne kolem 20 centimetrů sněhu, v nižších polohách bude sníh ale tát. V Čechách pak sněžení postupně přejde v déšť, který bude na silnicích a chodnících namrzat. Na východě země by lidé měli počítat v noci na sobotu se silným mrazem, v místech se sněhovou pokrývkou teploty klesnou pod minus 12 stupňů Celsia. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Přes Česko přejde od severozápadu frontální systém a večer od západu teplá fronta. Spolu s tím bude v noci na sobotu a v sobotu sněžit. "Očekáváme, že v Čechách napadne dva až deset centimetrů, na horách na západě kolem 20 centimetrů, na Moravě a ve Slezsku do pěti centimetrů vlhkého a těžkého sněhu. Sníh bude zejména v nižších polohách Čech rychle odtávat," uvedli meteorologové, podle kterých může mokrý sníh napáchat škody zejména na stromech a na drátech elektrického vedení.

V jižních, středních a severovýchodních Čechách se pak v souvislosti s přechodem sněžení do deště bude tvořit ledovka. Komunikace můžou místy klouzat konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraj.

Silný mráz zasáhne většinu okresů ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Počasí v noci (22-07):
Většinou polojasno. Od severozápadu postupně přibývání oblačnosti, v Čechách na zataženo se sněžením. Nejnižší teploty -4 až -9 °C, na východě při sněhové pokrývce kolem -12 °C. K ránu od západu v Čechách zmírňování mrazů. Mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, k ránu postupně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku slabý proměnlivý 1 až 4 m/s.

Tlaková tendence: zpočátku setrvalý stav, postupně mírný pokles

Rozptylové podmínky: dobré, na východě a severovýchodě místy mírně nepříznivé

Počasí přes den (07-24):
Převážně zataženo se sněžením, na horách v Čechách trvalejším. V jihozápadní polovině území v polohách pod 600 m postupně déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí. Večer slábnutí srážek. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, na východě a severovýchodě -2 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, na východě a severovýchodě kolem -3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s, na severovýchodě Čech a na Moravě mírný 2 až 5 m/s. Na horách v Čechách místy tvorba sněhových jazyků.

Tlaková tendence: slabý až mírný pokles, k večeru setrvalý stav

Rozptylové podmínky: většinou dobré

Témata: počasí | sníh | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky