Facebook a Twitter se nechtějí podřídit ruským zákonům? Moskva proti nim zahájila správní řízení

Ruský úřad dohlížející na komunikační trh, Roskomnadzor, dnes zahájil správní řízení vůči společnostem Facebook a Twitter, které ve stanovené lhůtě nepředložily konkrétní plány a termíny ohledně zřízení databází svých uživatelů v Rusku. Oznámila to agentura Interfax. Obě firmy mají měsíc na nápravu, jinak proti nim úřad podnikne konkrétní kroky, varoval šéf Roskomnadzoru.

facebook
reklama

"V důsledku toho, že do pátku jsme dostali jen formální odpovědi společností Facebook a Twitter, které neobsahují konkrétní informace o umístění databází ruských uživatelů na území Ruské federace, anebo informace, dokdy se tak stane, Roskomnadzor dnes zahajuje správní řízení vůči oběma společnostem," řekl Interfaxu Alexandr Žarov, který stojí v čele zmíněného úřadu.

Roskomnadzor 17. prosince zaslal oběma firmám dopisy s upozorněním, že musejí respektovat ruské zákony, které vyžadují, aby údaje o ruských uživatelích byly uchovávány v Rusku. Odpovědět měly do 30 dnů, tedy do 17. ledna 2019, připomněl Interfax a dodal, že v pátek Roskomnadzor oznámil, že odpovědi dostal.

Pokud společnosti požadavek odmítnou, anebo jej budou ignorovat, dostanou pokutu, která v současnosti činí 5000 rublů (asi 1700 Kč), a znovu se od nich bude požadovat lokalizace databází, pohrozil Ždanov loni v prosinci podle Interfaxu.

Agentura Reuters poznamenala, že v současnosti mají ruské úřady k dispozici pouze pokuty, sahající po několik tisíc dolarů, anebo mohou zablokovat přístup na internetu, ale Moskva pomýšlí zavést citelnější finanční postih pro technologické firmy, které se nepodřídí ruským zákonům.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky