Pokud Mayová neuspěje, vynutí si druhé hlasování

Britská premiérka Theresa Mayová si vynutí druhé hlasování parlamentu o brexitové dohodě, pokud poslanci dnes její brexitový plán neschválí.

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
reklama

Informoval o tom bulvární deník The Sun. List s odvoláním na zdroj z britské vlády napsal, že německá kancléřka Angela Merkelová nabídla Mayové další ústupky, pokud zákonodárci nechválí - jak se očekává - nynější podobu brexitové dohody.

Jedním z ústupků bude přesvědčit irského premiéra Lea Varadkara k tomu, aby souhlasil s konečným datem takzvané irské pojistky, napsal The Sun.

Pojistka v textu dohody existuje jako záložní řešení pro případ, že se Londýnu a sedmadvaceti zemím EU do konce přechodného období po brexitu nepodaří domluvit jiné a lepší zajištění volné hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Pojistka by de facto znamenala udržení Británie ve stejném celním prostoru s unií, což je nepřijatelné pro řadu britských poslanců, kteří jinak brexit podporují.

Už na summitu loni v prosinci premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí bloku jasně uvedli, že řešení ve formě pojistky by ideálně vůbec nemělo nastat, protože do té doby se jednoznačně chtějí s Londýnem domluvit na lepším uspořádání.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky